ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μοναδικά πασχαλινά έθιμα στα χωριά του Παρνασσού

Μοναδικά πασχαλινά έθιμα στα χωριά του Παρνασσού

Ο Παρνασσός είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς, αλλά και ανοιξιάτικους προορισμούς της Στερεάς Ελλάδος. Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από την Αθήνα, τη Λαμία και την Πάτρα, αλλά και οι αυθεντικές παραδόσεις του Πάσχα στα γύρω χωριά, κάνουν τον Παρνασσό να είναι μέσα στους πιο όμορφους και ιδιαίτερους προορισμούς για κατάνυξη τις άγιες ημέρες.

Λιβαδειά: Το ρουμελιώτικο έθιμο των «λάκκων»

par2

Η Λιβαδειά είναι γνωστή για τα ψητά της κρέατα και για το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής. Επομένως, θα ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς εάν δεν γυρνούσαν τον οβελία με… τέχνη, όπως και κάνουν. Την Κυριακή του Πάσχα, η πόλη αναβιώνει το ρουμελιώτικο έθιμο των «λάκκων», καθώς βρίσκεται όλη μέρα κάτω από ένα μεγάλο σύννεφο καπνού. Οι κάτοικοι της Λιβαδειάς μένουν σχεδόν άγρυπνοι για να δημιουργήσουν τον «λάκκο» και να τον γεμίσουν με κλαδιά. Μόλις ελέγξουν πως όλα βρίσκονται στην εντέλεια, ο μεγαλύτερος της οικογένειας ή της παρέας, κάνοντας τον σταυρό του, ανάβει τη φωτιά με τη λαμπάδα της Αναστάσεως. Στη συνέχεια, με πολλή υπομονή, ραντίσματα νερού και χτυπήματα στα φλεγόμενα κλαδιά, η θράκα ετοιμάζεται ώστε να μπουν επάνω τα αρνιά και να αρχίσει το γλέντι.

Στη Λιβαδειά, το ψήσιμο και το γλέντι κρατάει μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής και συνοδεύεται από παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα, κλαρίνα και φυσικά άφθονο κρασί. Το πραγματικά αξιοσημείωτο και εντυπωσιακό στην πόλη, συμβαίνει στον δημοτικό «λάκκο» που στήνεται στην περιοχή Κρύα. Εκεί σερβίρεται δωρεάν σουβλιστό αρνί, μεζέδες και κρασί στους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους, για να απολαύσουν τα παραδοσιακά γλέντια της ημέρας, ακόμη κι αν δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή.

Αράχωβα: Η περιφορά των εικόνων

par3

Η Αράχωβα είναι η πιο δημοφιλής κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας. Κοσμοπολίτικη και γραφική, είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού και τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον Νο1 χειμερινό και ανοιξιάτικο προορισμό των εκδρομέων. Οι άγιες ημέρες του Πάσχα στην Αράχωβα, είναι γεμάτες μοναδικές παραδόσεις και έθιμα, αλλά και γλέντι, καθώς ακολουθεί και το μεγάλο πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου στις 23 Απριλίου.

Οι παραδόσεις της Αράχωβας είναι κάτι που πρέπει να ζήσεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου. Μαζί με το ρουμελιώτικο έθιμο των «λάκκων», το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, 500 κάτοικοι και επισκέπτες, φορούν παραδοσιακές στολές και ξεκινούν την περιφορά της Εικόνας του Αγ. Γεωργίου σε όλο το χωριό. Την επόμενη ημέρα, εντυπωσιακός είναι ο αγώνας των γερόντων που ξεκινά από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και τελειώνει στον λόφο. Οι εκδηλώσεις του χωριού συνεχίζονται με κλέφτικα αγωνίσματα, όπως είναι το σήκωμα της πέτρας, ενώ ακολουθεί γλέντι στο κέντρο με χορευτικά συγκροτήματα και ρακόμελα.

Άμφισσα: Τα «Δάκρυα της Παναγίας»

par4

Η ρομαντική και φιλόξενη Άμφισσα είναι ευρέως γνωστή για τα παραδοσιακά της έθιμα. Μπορεί να φημίζεται κυρίως, για το αποκριάτικο γλέντι που κάνουν τις ημέρες του Τριωδίου, όμως εξίσου ξεχωριστές είναι και οι ημέρες του Πάσχα. Στην Άμφισσα λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πασχαλινά έθιμα όλης της Ρούμελης: Τα Δάκρυα της Παναγιάς. Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής ντόπιοι και επισκέπτες της Άμφισσας κάθονται στα τοπικά παραδοσιακά καφενεία και μεζεδοπωλεία για να απολαύσουν σαρακοστιανές συνταγές χωρίς λάδι. Αυτά συνοδεύονται με τα «δάκρυα της Παναγίας», τα οποία σύμφωνα με την ιστορία της πόλης, είναι οι μεγάλες ποσότητες τσίπουρου και ούζου που καταναλώνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ