ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η ανοιξιάτικη Τήνος γιορτάζει το Πάσχα παραδοσιακά

Η ανοιξιάτικη Τήνος γιορτάζει το Πάσχα παραδοσιακά

Το Πάσχα αποτελεί ιδανική αφορμή για όσους θέλουν να ζήσουν μία κατανυκτική εμπειρία στο νησί της Παναγίας. Ήθη και έθιμα αναβιώνουν στο μέρος που φημίζεται για τον μοναδικό τρόπο μου βιώνει τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού και προσελκύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο. Κάθε χωριό γιορτάζει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο σε κάποια από τις εκκλησίες ή τα ξωκλήσια που «ξεφυτρώνουν» σε κάθε του γωνιά. 

Από τον Πύργο και τα Υστέρνια μέχρι την Καρδιανή και τον Τριαντάρο, η Τήνος σφύζει από ζωή. Άλλωστε, προσφέρεται τόσο για εκείνους που επιζητούν την ηρεμία, όσο και για εκείνους που αναζητούν νέες περιπέτειες και εμπειρίες. Απλότητα, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι και μονοπάτια είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συγκεντρώνει το μέρος με την άγρια ομορφιά που κρύβει μοναδικούς «θησαυρούς».

Το νησί που Ορθόδοξοι και Καθολικοί συνυπάρχουν αρμονικά

Εδώ και πολλά χρόνια, στη Στενή το ορθόδοξο και το καθολικό στοιχείο και συμβιώνουν αρμονικά, με σεβασμό στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και λατρείες κάθε Δόγματος. Στο χωριό, βρίσκεται η πολυπληθέστερη Καθολική Ενορία, του Αγίου Νικολάου, που είναι τοποθετημένη στο κέντρο του οικισμού, ενώ στο Καμάρι συναντάται και η Ορθόδοξη Ενορία του Αγίου Νικολάου. Έτσι, τη Μεγάλη Πέμπτη, όλοι μαζί παρακολουθούν ευλαβικά την πρωτόγνωρη εμπειρία της αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου στη Μεγαλόχαρη και στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου.

tinos2

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι Επιτάφιοι «βουτούν» στη θάλασσα

Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται η περιφορά των Επιταφίων στα φωτισμένα σοκάκια των χωριών, που συναγωνίζονται ποιο θα κάνει την πιο εντυπωσιακή τελετή. Οι κάτοικοι τους ραίνουν με αρώματα και λουλούδια, δημιουργώντας μία κατανυκτική ατμόσφαιρα. Από τους πιο γνωστούς Επιταφίους είναι αυτός του Αγίου Νικολάου, καθώς κατευθύνεται στην παραλία και εισέρχεται στη θάλασσα με τον παπά, τους ψάλτες και τα εξαπτέρυγα στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Οι εικόνες είναι μοναδικής ομορφιάς, με τα βεγγαλικά και πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό και καΐκια να καταφτάνουν στο σημείο. Εξίσου γραφικό είναι το σκηνικό και στον Πύργο, με τα σοκάκια του χωριού να ασφυκτιούν από κόσμο κατά την περιφορά…

tinos3

Ανάσταση και πανηγύρια στα γραφικά χωριά της Τήνου

Το βράδυ της Ανάστασης ντόπιοι και επισκέπτες κατακλύζουν τον ναό της Ευαγγελίστριας για να γιορτάσουν μαζί. Κροτίδες, πυροτεχνήματα και «τριμπονιές» δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό ενώ ο κόσμος κατευθύνεται προς τη χώρα, όπου συνεχίζεται η διασκέδαση. Την Κυριακή του Πάσχα ακολουθεί γλέντι με τραπέζια γεμάτα παραδοσιακές γεύσεις όπως λυχναράκια, σκεπαστές, χριστόψωμο και άφθονο κρασί.

Τη Δευτέρα του Πάσχα ένα μεγάλο πανηγύρι πραγματοποιείται στη γραφική Καρδιανή, ενώ εξίσου φημισμένο είναι και το γεύμα της Αγάπης, που διοργανώνεται στο μικρό χωριό Κτικάδος. Παρόλα αυτά, κάθε χωριό της Τήνου, προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες και υπόσχεται ένα ξεχωριστό Πάσχα.

tinos4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ