ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

48 ώρες στη Στοκχόλμη: Όταν το σκανδιναβικό design «παντρεύεται» με τη Φύση

48 ώρες στη Στοκχόλμη: Όταν το σκανδιναβικό design «παντρεύεται» με τη Φύση

Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή ώστε να κάνετε ένα ταξίδι στον Βορρά, από τις αρχές και το τέλος του Καλοκαιριού. Διότι, ο καιρός εκεί είναι ιδανικός για να κάνετε βόλτες, να απολαύσετε το υπέροχο τοπίο και να δείτε την πραγματική ζωή στις πόλεις αυτές. Μια από τις ευρωπαϊκές αυτές πόλεις είναι και η Στοκχόλμη, η πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Πανέμορφη και εντελώς γραφική, η Στοκχόλμη δεν έχει μόνο ωραίο τοπίο για φωτογραφίες, έχει μια κουλτούρα που μπορείτε πολύ εύκολα να ενστερνιστείτε. Εκεί που η Φύση συναντά το design με φόντο το αρχιπέλαγος της Βαλτικής, αυτή η πόλη είναι γεμάτη εκπλήξεις. Παρόλο που φέρει τον τίτλο της Ice Queen, στη Στοκχόλμη οι δρόμοι είναι τόσο ζωντανοί που λιώνουν τους πάγους. Γνωστή για το πρωτοποριακό της στυλ, τις μοναδικές γεύσεις της και τη δημιουργική ανησυχία στα μουσεία της, η πόλη που αγκαλιάζει την κουλτούρα του «fika» θα σας μαγέψει στο πρώτο κιόλας 24ωρο.

2 copy copy

Δεν ξέρω αν πρέπει να είναι η πρώτη σας βόλτα, αλλά πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε τον Gamla Stan, έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους μεσαιωνικούς οικισμούς της Ευρώπης. Με σοκάκια που μοιάζουν με λαβύρινθο και στενά λιθόστρωτα δρομάκια, τα σπίτια εκεί είναι βαμμένα στα χρώματα της ώχρας και μερικές φορές φιλοξενούν μικρά καφέ και μαγαζάκια.

Τα μοντέρνα μουσεία της πόλης

Όπως σε κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη, έτσι και στη Στοκχόλμη δεν μπορείτε να μην επισκεφτείτε τα μουσεία της. Μπορεί να μην έχετε χρόνο για όλα αλλά σίγουρα αξίζει να δείτε τρία από τα βασικότερα. Το Μουσείο Νόμπελ, το Βάσα και φυσικά, Μοντέρνας Τέχνης, αξίζουν κάθε σας λεπτό μέσα σε αυτά.

Το υπερσύγχρονο Μουσείο Νόμπελ, ζωντανεύει την ιστορία της απονομής των διάσημων βραβείων της Σουηδικής Ακαδημίας, από το 1901 μέχρι σήμερα και στεγάζεται σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια του 18ου αιώνα. Αξίζει να το επισκεφτείτε για την έμπνευση και μόνο που μπορεί να έχετε μέσα από τις μεγάλες ιδέες που έφτασαν να αλλάζουν τον κόσμο, τις προσωπικότητες που της σκέφτηκαν αλλά και τη διαδικασία την οποία περνούν οι «διαγωνιζόμενοι» των βραβείων.

3 copy copy

Στο πιο δημοφιλές μουσείο της Σκανδιναβίας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το αυθεντικό πλοίο που ναυάγησε τον 17ο αιώνα. Το τρικάταρτο πολεμικό Βάσα, βρίσκεται στο ομώνυμο μουσείο και είναι άριστα διατηρημένο έξω από το νερό. Η ιστορία θέλει να βούλιαξε στο λιμάνι της Στοκχόλμης στο πρώτο του κιόλας ταξίδι το 1628.

Από την άλλη, στο νησί Skeppsholmen, θα βρείτε τo Moderna Museet που φέρει την υπογραφή του Καταλανού αρχιτέκτονα Rafael Moneo. Εκεί στεγάζονται εξαιρετικές συλλογές με πίνακες ζωγραφικής, installations, γραφικές τέχνες και γλυπτά από Σουηδούς, αλλά και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες του 20ού και 21ου αιώνα.

Η σουηδική κουζίνα και ο παράδεισος των hipsters

Παράδεισος των hipster φαίνεται να λέγεται η γειτονιά του Hornstull στη Στοκχόλμη. Εκεί θα βρείτε τα πιο ωραία ψαγμένα μπαράκια και καφέ της πρωτεύουσας της Σουηδίας, αλλά και γουστόζικα μικρά μπιστρό και street food καντίνες (StreetKäk). Οι επιλογές για φαγητό είναι πραγματικά ανεξάντλητες στη Στοκχόλμη, ενώ σουηδική κουζίνα δεν σημαίνει μόνο κράκερ πιπερόριζας, smorgasbord, καπνιστή ρέγκα με βραστές πατάτες και πικάντικο τυρί Västerbotten. H παραδοσιακή κουζίνα της πόλης έχει μια γεύση fusion στα πιο hip εστιατόρια της Σκανδιναβίας. Εκεί το χέλι της Βαλτικής συναντά το γιαπωνέζικο sushi κάτω από τη στέγη ενός μοντέρνου κτηρίου.

4 copy copy

Κάθε χρόνο δε, γίνεται παρέλαση από γκουρμέ γεύσεις της Βαλτικής με δημιουργικές εκδοχές κλασικών πιάτων και παραδοσιακές συνταγές της σουηδικής γαστρονομίας από κορυφαίους σεφ της πόλης. Σε αυτή τη μοναδική υπαίθρια γιορτή γαστρονομίας που γίνεται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου στο πάρκο Kungsträdgården, η εμπειρία είναι πραγματικά μοναδική καθώς υπό τον ήχο της μουσικής τους κουλτούρας και την ηλιόλουστη Στοκχόλμη, το υπαίθριο food party που δίνει έμφαση στις οργανικές πρώτες ύλες σου παρουσιάζει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που έχεις συνηθίσει.

5 copy

Τελευταία τάση στη νυχτερινή ζωή της Στοκχόλμης είναι το mixology: Ένα δημιουργικό ανακάτεμα ποτών που οδηγεί στη δημιουργία πρωτότυπων κοκτέιλ που «ακουμπούν» τον γευστικό σουρεαλισμό. Προτάσεις που μοιάζει να αρέσουν στους πιο ψαγμένους ταξιδιώτες του Βορρά είναι η πιο χαλαρή ατμόσφαιρα των bars με τους ψαγμένους μουσικούς στην εναλλακτική Södermalm και την trendy SoFo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ