ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πώς είναι να τρως στο μικρότερο εστιατόριο του κόσμου, που σερβίρει μόνο δύο άτομα

Πώς είναι να τρως στο μικρότερο εστιατόριο του κόσμου, που σερβίρει μόνο δύο άτομα
Το Solo per Due σερβίρει μόνο δύο πελάτες SOLO PER DUE

Το Solo Per Due – «Μόνο για δύο» στα ιταλικά - δεν είναι ένα συνηθισμένο εστιατόριο, και όχι μόνο επειδή η τραπεζαρία των 46 τετραγωνικών μέτρων διαθέτει μόνο ένα τραπέζι.

Στεγάζεται σε ένα αγροτικού στυλ πέτρινo αρχοντικό που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βακόνε, μία ώρα βόρεια της Ρώμης. Η ιδιωτικότητα, η διακριτικότητα και η μυστικότητα κυριαρχούν, ενώ στο χώρο βρίσκονται και τα ερείπια μιας αρχαίας ρωμαϊκής βίλας.

Δεν υπάρχει μενού, και το φαγητό που σερβίρεται είναι προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις και τις επιθυμίες των πελατών. Το γεύμα για δύο κοστίζει 500 ευρώ, ενώ για τη σαμπάνια, τα κορυφαία κρασιά και κατά παραγγελία ανθοστολισμούς προβλέπεται επιπλέον χρέωση.

Το πέτρινο αρχοντικό που στεγάζει το εστιατόριο βρίσκεται κοντά στο χωριό Βακόνε, μια ώρα βόρεια της ΡώμηςSOLO PER DUE

Οι ιδιοκτήτες του ισχυρίζονται ότι είναι το μικρότερο fine-dining εστιατόριο όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στον κόσμο. Οι κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά, τα βράδια, και επιβεβαιώνονται 10 ημέρες πριν το γεύμα (φυσικά το εστιατόριο είναι κλεισμένο μήνες πριν...).

Αυστηροί κανόνες

Υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να επισκεφθούν το χώρο πριν πραγματοποιήσουν κράτηση. Το γεύμα δεν μπορεί να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή.

Οι πελάτες οφείλουν να έρθουν σε συγκεκριμένη ώρα που έχει προσυμφωνηθεί με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ετοιμάζουν και σερβίρουν τα πιάτα.

Η ώρα άφιξης είναι κρίσιμη. Οι πελάτες πρέπει να τηλεφωνήσουν από το δρόμο 30 λεπτά πριν φτάσουν στο εστιατόριο. Αν φτάσουν νωρίτερα η πόρτα θα είναι κλειστή και δεν θα υπάρχει κανείς να τους υποδεχθεί.

Η ώρα άφιξης είναι κρίσιμη. Οι πελάτες πρέπει να τηλεφωνήσουν από το δρόμο 30 λεπτά πριν φτάσουν στο εστιατόριοSOLO PER DUE

Οι ιδιοκτήτες, μια ομάδα τριών ντόπιων επιχειρηματιών που ασχολούνται με το καλό φαγητό και λειτουργούν το Solo Per Due εδώ και 33 χρόνια, αρνούνται να μοιραστούν τα ονόματά τους, εκτός αν έχετε κάνει κράτηση για δείπνο. Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί η απόλυτη εχεμύθεια και να ενισχυθεί η μυστηριώδης γοητεία του μαγαζιού, λένε οι ίδιοι.

«Δεν πρόκειται για απλό εστιατόριο - προσφέρουμε μια μοναδική, προσωπική εμπειρία που αποτελεί τον πυρήνα της φήμης μας εδώ και δεκαετίες. Δεν έχει να κάνει με εμάς ή με το ποιοι είμαστε - είμαστε στη σκιά. Όλα έχουν να κάνουν με τους πελάτες», λέει ένας από τους ιδιοκτήτες που συστήνεται ως «κύριος Remo».

«Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ δεν είναι απλοί πελάτες. Είναι καλεσμένοι τους οποίους φροντίζουμε πολύ. Τους κανακεύουμε και φροντίζουμε ώστε αυτή η ξεχωριστή στιγμή να είναι ακριβώς όπως θέλουν να είναι. Τα πάντα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους».

Ένας σερβιτόρος βρίσκεται πάντα στο χώρο, αλλά παραμένει κρυμμένος για να μη γίνεται ενοχλητικός, εκτός και αν τον καλέσουν με ένα μικρό ασημένιο κουδούνι.

Η τοποθεσία είναι καταπληκτική. Το Solo Per Due περιβάλλεται από έναν εξωτικό κήπο με διάφορα είδη φοινικόδεντρων από όλο τον κόσμο, με θέα σε έναν αρχαιολογικό χώρο.

Το Solo Per Due περιβάλλεται από έναν εξωτικό κήπο με διάφορα είδη φοινικόδεντρων από όλο τον κόσμο, με θέα σε έναν αρχαιολογικό χώρο.SOLO PER DUE

Το αρχοντικό βρίσκεται σε ένα κτήμα μαζί με τα ερείπια μιας αρχαίας ρωμαϊκής βίλας που λέγεται ότι ανήκε στον αρχαίο ποιητή Οράτιο, την οποία οι πελάτες μπορούν να επισκεφθούν.

Την ημέρα του γεύματος, η είσοδος και ο κήπος είναι στολισμένα με αναμμένους πυρσούς για να καλωσορίσουν τους επισκέπτες.

«Μόλις επιβεβαιωθεί η κράτηση, οι καλεσμένοι μας θα επιλέξουν το ακριβές μενού πολλαπλών πιάτων, βασισμένο στο κρέας ή στο ψάρι, το επιδόρπιο, τα κρασιά, τη μουσική υπόκρουση και τυχόν ανθοστολισμούς. Προετοιμάζουμε επί τόπου μόνο εποχιακά, ιταλικά φαγητά σε συνδυασμό με κρασιά κορυφαίας ποιότητας», λέει ο Remo.

Και για επιδόρπιο... τιραμισούSOLO PER DUE

Ραβιόλια σε σχήμα καρδιάς, στρείδια, γαρίδες, καρπάτσιο κρέατος και τιραμισού με μικρές καρδιές λευκής σοκολάτας είναι μερικά από τα εντυπωσιακά πιάτα που παραγγέλνουν οι πελάτες.

Πώς προέκυψε η ιδέα

Ο Remo εξηγεί ότι η ιδέα να δημιουργήσει ένα ήσυχο «καταφύγιο» φαγητού μόνο για δύο άτομα, προέκυψε όταν απογοητεύτηκε από τα γεμάτα εστιατόρια με τις ουρές και από τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες αντιμετωπίζονται και καθίζονται στα τραπέζια.

«Είχε γίνει ανυπόφορο, κάθε φορά που ο γιος μου και εγώ βγαίναμε για φαγητό μας έδιναν πάντα το μικρό τραπέζι κοντά στην τουαλέτα ή την κουζίνα, με όλες τις άσχημες μυρωδιές - ήταν το χειρότερο τραπέζι. Και αυτό επειδή ήμασταν μόνο δύο», λέει.

Σκέφτηκε λοιπόν πώς θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ξεχωριστή εμπειρία για ένα ζευγάρι. Το Solo per Due δεν είναι ένα μέρος για επαγγελματικά γεύματα. Εραστές και σύζυγοι συρρέουν εδώ για να γιορτάσουν επετείους, γενέθλια και προτάσεις γάμου.

Μια «ζεστή γωνία» της τραπεζαρίας όπου οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν το ποτό τουςSOLO PER DUE

Υπάρχει μια ονειρική, παραμυθένια ατμόσφαιρα. Τα δείπνο γίνεται υπό το φως των κεριών σε μία πλούσια επιπλωμένη τραπεζαρία, με παλιούς πίνακες, προτομές ιστορικών προσωπικοτήτων, μπουκάλια κρασιού, καθρέφτες σε περίτεχνες χρυσές κορνίζες και λουλούδια παντού: στις καρέκλες, στα έπιπλα και στο τραπέζι.

Όσον αφορά τις πρόσθετες υπηρεσίες, διατίθεται οδηγός για να μεταφέρει τους πελάτες, μπορεί να οργανωθεί σόου με πυροτεχνήματα στον κήπο, ενώ για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν οι ιδιοκτήτες θα χαρούν να τους υποδείξουν επιλογές διαμονής σε κοντινή απόσταση.

Με πληροφορίες από: Inside the ‘world’s smallest restaurant’ for just two guests by Silvia Marchetti, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ