ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κολιμπρί: Τα γαλαζοπράσινα πουλιά που είναι πιο αποδοτικά από ένα κατασκοπευτικό ελικόπτερο

Κολιμπρί: Τα γαλαζοπράσινα πουλιά που είναι πιο αποδοτικά από ένα κατασκοπευτικό ελικόπτερο
REUTERS / Jaime Saldarriaga

Απαθανατίζοντας τα κολιμπρί της Κολομβίας. Τα κολιμπρί είναι λιλιπούτεια πτηνά που συναντάς κυρίως στη Λατινική Αμερική.

Τρέφονται με νέκταρ και το πιο γνωστό χαρακτηριστικό τους είναι το γρήγορα κτύπημα των φτερών του που φτάνουν ακόμη και τα 70 χτυπήματα το δευτερόλεπτο.

Το δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι τρέφεται πετώντας. Τα μεγαλύτερα κολιμπρί τα συναντάμε στις Άνδεις καθώς φτάνουν τα 20 εκατοστά και τα μικρότερα στην Κούβα που έχουν μήκος 2.5 εκατοστά και μαζί με την ουρά τους φτάνουν τα πέντε εκατοστά. Επισης αναπτύσσουν ταχύτητες 54 χιλιομέτρων την ώρα, δηλαδή πετούν 15 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Εντυπωσιακό είναι και το φτέρωμά τους. Είναι γυαλιστερό μπλε, γαλαζοπράσινο και κόκκινο στο κάτω μέρος των φτερών.

Κολιμπρί vs «Μαύρης Σφήκας»

Πριν από δύο χρόνια ο καθηγητής Ντέηβιντ Λέντινκ, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, έδειξε ότι ένα κολιμπρί ήταν έως και κατά 27 τοις εκατό περισσότερο αποδοτικό από ένα ελικόπτερο!

Η ομάδα του Λέντικ συνέκρινε τα κολιμπρί με τη «Μαύρη Σφήκα», ένα προηγμένο μικρο-ελικόπτερο βάρους 16 γραμμαρίων το οποίο χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπεία από το Βρετανικό στρατό στο Αφγανιστάν.

Πώς όμως έκαναν τις μετρήσεις;

Βιντεοσκόπησαν τις πτήσεις τους, χρησιμοποίησαν φτερά από κολιμπρί και τα τοποθέτησαν σε μία μικρή συσκευή που προσομοίωνε το μηχανισμό των κινήσεών τους.

Οι αεροδυναμικές μετρήσεις έδειξαν ότι ένα είδος κολιμπρί ήταν πιο αποδοτικό από τη «Μαύρη Σφήκα».

Διαβάστε επίσης:

Dubai Miracle Garden: Ο κήπος με τα 45 εκατ. λουλούδια

Πεταλούδα μονάρχης: Ο μετανάστης των εντόμων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ