ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τανζανία - Ζανζιβάρη με παιδιά!

Τανζανία - Ζανζιβάρη με παιδιά!

Το ταξίδι που έδωσε πραγματική διάσταση στα άγρια ζώα των παραμυθιών και των ζωολογικών κήπων.

Λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, τσιτάχ, ρινόκεροι, ύαινες, μπαμπουίνοι, γαζέλες, γκνού, ζέβρες, ελέφαντες, ιπποπόταμοι, καμηλοπαρδάλεις, σαύρες, αρπακτικά πουλιά, τσακάλια, Αφρικανικοί βούβαλοι, μαϊμούδες, αγριόχοιροι, φλαμίνγκο, στρουθοκάμηλοι, όλα στο φυσικό τους περιβάλλον την απέραντη Αφρικανική σαβάνα με τα Μπαομπάπ, τους Κάκτους, τις Ακακίες, τα λιβάδια χόρτου, τις λίμνες και τους υγρότοπους.

Τα μάτια μικρών και μεγάλων γέμισαν με υπέροχες εικόνες και αμέτρητες γνώσεις. Οι αναμνήσεις μας είναι συνυφασμένες με εμπειρίες που θα διηγούμαστε για πολλά πολλά χρόνια.

IMG 1955

Αν και είχαμε πολλούς ενδοιασμούς για το αν είναι «σοφό» να κάνουμε αυτό το ταξίδι με ένα 5χρονο και ένα 10χρονο πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι αυτό είναι ίσως το καλύτερο δώρο που μπορούσαμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας!
Τα τοπία, τα ζώα, οι άνθρωποι ήταν μαγικά. Κάθε μέρα μια νέα εμπειρία ζωής. Τα κινητά μας απενεργοποιήθηκαν, οι αισθήσεις μας μπήκαν σε πλήρη λειτουργία και οι συνήθειες μας άλλαξαν. Ύπνος στις 8:30μμ πρωινό ξύπνημα στις 6:30πμ για να δούμε την ανατολή, ατέλειωτες ώρες off road οδήγησης χωρίς παράπονα.

IMG 2974

Εξοικειωθήκαμε με άλλους ανθρώπους και με άλλο τρόπο ζωής. Οι Τανζανοί είναι περήφανοι και φιλόξενοι, σου δίνουν το χέρι τους σε κάθε συνάντηση και σε χαιρετούν εγκάρδια με τη λέξη JAMBO! Ανάμεσα τους οι Μαασάι που ζουν με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο εδώ και εκατοντάδες χρόνια μακριά από την επιρροή του Δυτικού τρόπου ζωής. Ζουν στην Τανζανία και την Κένυα χωρίς περιορισμούς και σε απόλυτη αρμονία με την άγρια ζωή. Συνειδητοποιήσαμε το πόσο σημαντικοί είναι οι φυσικοί πόροι, κυρίως το νερό και η ενέργεια αλλά και από που προέρχονται πολλά από τα φρούτα που βρίσκουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ!

IMG 2059

Επισκεφτήκαμε τις φάρμες μπαχαρικών στη Ζανζιβάρη και είδαμε τα αγαπημένα μπαχαρικά στον τόπο παραγωγής τους, κανέλλα, γαρύφαλλο, βανίλια, λεμονόχορτο, τζίντζερ, μοσχοκάριδο, μαύρο πιπέρι. Ψαρέψαμε με παραδοσιακή βάρκα Dhow, μάθαμε την τεχνική ψαρέματος αλλά και ότι το μέγεθος του ψαριού μετράει, ότι ήταν κάτω του επιτρεπτού επιστρεφόταν άθικτο στη θάλασσα για να μεγαλώσει και να αναπαραχθεί. Τα ψάρια που επιστρέψαμε στη θάλασσα ήταν λίγο μεγαλύτερα από αυτά που εμείς καταναλώνουμε στις ταβέρνες μας! Ζήσαμε το φαινόμενο της παλίρροιας, γνωρίσαμε τροπικά ψάρια, υδρόβια δάση, κοράλλια, καβούρια, ακτές γεμάτες κοχύλια που όμως μας συμβούλευσαν να μην πάρουμε πίσω ως αναμνηστικά, είναι μέρος του κύκλου ζωής των θαλασσών.

IMG 2710 copy

Το ταξίδι: Κιλιμάντζαρο, Αρούσα, Ταρανγκίρε, Νγκόρονγκορο, Σερενγκέτι, Καράτου, Τάνγκα, Ζανζιβάρη.
.

Το Σαφάρι απαιτεί προφυλάξεις και το σαφάρι με παιδιά λίγη επιπλέον οργάνωση:

Εμβολιασμό για κίτρινο πυρετό, χάπια για την ελονοσία.

Ένα καλά οργανωμένο φαρμακείο για παν ενδεχόμενο. Σημαντική λεπτομέρεια μια λίστα με το τι έχετε πάρει και τις ενδεδειγμένες δοσολογίες (κυρίως για τα παιδιά). Ευτυχώς δεν χρειαστήκαμε τίποτε αλλά νιώθαμε ασφαλείς!
Αντικουνουπικά (ιδιαίτερα εάν ταξιδεύετε την εποχή των βροχών), ότι χρησιμοποιείτε κανονικά αλλά και το πιο ισχυρό DEET που το βρίσκετε στα φαρμακεία και στα καταστήματα με είδη camping.

FullSizeRender 2

Πτυσσόμενο γιογιό με τις ανταλλακτικές του σακούλες γιατί η καθαριότητα σε πολλές τουαλέτες είναι αμφίβολη και οι στάσεις κατά τη διάρκεια του σαφάρι περιορισμένες. Μην ξεχάσετε να πάρετε μωρομάντιλα, χαρτομάντιλα και σακούλες για τα σκουπίδια σας.

Αφήστε οτιδήποτε σκουρόχρωμο πίσω, οι μύγες Τσε τσε είναι αληθινές και έλκονται στο μαύρο και το σκούρο μπλε. Ο αστικός μύθος είναι χειρότερος από την πραγματικότητα, το τσίμπημα τους είναι ενοχλητικό αλλά μόνο η έκθεση σε πολλά τσιμπήματα μπορεί να σας δημιουργήσει υπνηλία.

IMG 2871

Για να είστε σίγουροι να φοράτε μακρυμάνικα πουκάμισα και παντελόνια, κάλτσες πάνω από τους αστραγάλους, καπέλο, φουλάρι, γυαλιά ηλίου και αθλητικά παπούτσια. Η σκόνη είναι πολλή οπότε αν δεν έχετε αρκετό χώρο στις αποσκευές σας πάρτε και λίγο απορρυπαντικό μαζί σας για μίνι μπουγάδες.

Τα παιδιά συνήθως δυσκολεύονται να δοκιμάσουν νέες γεύσεις οπότε για σιγουριά πάρτε μαζί σας σνακς , ξηρούς καρπούς, μπάρες, μπισκότα οτιδήποτε μπορεί να εξασφαλίσει διάρκεια και διατροφική αξία. Στην πορεία θα συνηθίσουν αλλά η αρχή του ταξιδιού είναι πάντα μια πρόκληση κυρίως όταν τα παιδιά είναι μικρά.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας κιάλια, αν και τα τζιπ έχουν τουλάχιστον ένα ζευγάρι, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι αρκετό όταν όλοι θέλουν να δουν κάτι που κινείται, και φυσικά απαραίτητο αξεσουάρ είναι μια καλή φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσετε όσα βλέπετε.

Αν επισκεφθείτε και κάποιο παραθαλάσσιο μέρος μην ξεχάσετε να πάρετε γυαλάκια και παπούτσια θαλάσσης, το φαινόμενο της παλίρροιας κάθε 6 ώρες αποκαλύπτει το βυθό που κρύβει πολλούς θησαυρούς, αλλά απαιτεί και προφυλάξεις.

Τέλος, αν θέλετε να κάνετε δώρα στα παιδιά που συναντάτε στο δρόμο τότε το πιο χρήσιμο είναι είδη ρουχισμού και γραφική ύλη.

Kείμενο: Έμιλυ Κέρν-Μαρίνα Παπατσώνη
Φωτογραφίες: Ινες Σαλτιέλ – Κώστας Ταμπουράκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ