ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πάλμα Νόβα: Η ιστορία της πιο καλοσχηματισμένης πόλης

Πάλμα Νόβα: Η ιστορία της πιο καλοσχηματισμένης πόλης

Στη βόρεια Ιταλία, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία, υπάρχει μια μικρή ιστορική πόλη που ονομάζεται Πάλμα Νόβα

Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει ωστόσο και να προσελκύει επισκέπτες είναι πως έχει μια ξεχωριστή ιστορία. Είναι οχυρωμένη, όχι όμως με παραδοσιακό τρόπο, αλλά σε σχήμα αστεριού.

Η πόλη χτίστηκε το 1593 από την Δημοκρατία της Βενετίας προκειμένου οι Ιταλοί να γιορτάσουν την 22η επέτειο νίκης της Βενετίας κατά των Οθωμανών αλλά και να προστατέψουν την ιταλική χερσόνησο από μελλοντικές επιθέσεις. Το μοναδικό αυτό σχήμα ήταν έμπνευση του αρχιτέκτονα και συγγραφέα Βιτσέντζο Σκαμότσι.

1280px Palmanova1600

Η Πάλμα Νόβα θεωρούνταν μια από τις καλύτερα οχυρωμένες πόλεις της Ευρώπης εκείνη την περίοδο. Εκτός όμως από ένα ασφαλές φρούριο, θεωρούνταν και μια ουτοπική πόλη. Τα μονοπάτια κατασκευάστηκαν με προσοχή και κάθε τμήμα της πόλης είχε ένα συγκεκριμένο σκοπό. Οι άνθρωποι που θα ζούσαν εκεί θα είχαν όλοι τις ίδιες ευθύνες και το ίδιο ποσοστό γης, καθώς θεωρούσαν ότι η ισότητα είναι πολύ σημαντική.

Τα πρώτα σπίτια της πόλης «γεννήθηκαν» πριν από χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, το 1593 άρχισε να παίρνει το σχήμα του αστεριού καθώς οι αρχιτέκτονες της εποχής πίστευαν πως η γεωμετρική αρμονία ενισχύει την ευεξία της κοινωνίας.

9b67f3ac7e5ba0c3f3aa58e73b711872

Παρά το γεγονός ότι αυτή η πόλη φρούριο ήταν ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής, υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα. Κανείς δεν ήθελε να ζήσει μέσα σε αυτό το αστεροειδές φρούριο. Η κυβέρνηση δεν ήξερε τι να κάνει. Ήταν τόσο απελπισμένοι που το 1622 απελευθέρωσαν έναν αριθμό κρατουμένων από τις φυλακές και τους έδωσαν δική τους ιδιοκτησία, κάνοντας τους, τους πρώτους οικιστές της Πάλμα Νόβα.

Επιπλέον, σε αυτή την πόλη δεν είχε σημειωθεί πότε μάχη. Μάλιστα, στα 200 χρόνια ιστορίας της, έχει πολιορκηθεί μόλις τρεις φορές.

Στις αρχές του 1800, η Πάλμα Νόβα κατακτήθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη ο οποίος πρόσθεσε περισσότερα στρατιωτικά κτίρια και έχτισε έναν επιπλέον τοίχο, -με τη μορφή ενός άστρου-, έξω από την πόλη, προκειμένου να προστατεύσει το κέντρο από τους εχθρούς. Πολύ σύντομα, η Πάλμα Νόβα τέθηκε υπό αυστριακή επιρροή αλλά τελικά προσαρτήθηκε από την Ιταλία το 1866.

Palmanova

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου και Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο ιταλικός στρατός είχε χρησιμοποιήσει την πόλη ως βάση, όπου στήθηκαν νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις.

2 Palmanova Ecoplane

Σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν πολλά οχηρά αυτού του είδους, όμως η Πάλμα Νόβα θεωρείται ως ένα μοναδικό, με αποτέλεσμα το 1960, να γίνει εθνικό μνημείο.

Πληροφορίες και πηγές φωτογραφιών: (The Vintage news, Wikipedia, Viaggi per voi)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ