ΤΑΞΙΔΙ

Η σπηλιά του Νταβέλη από ψηλά (Vid)

Η σπηλιά του Νταβέλη από ψηλά (Vid)
Youtube

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης, βρίσκεται η «Σπηλιά του Νταβέλη». Το σπήλαιο αυτό, πριν ονομαστεί έτσι, ονομαζόταν «Σπήλαιο των Αμώμων», δηλαδή των αγνών και αναμάρτητων, γιατί μόνο αυτοί μπορούσαν να εισέλθουν εκεί.

Ονομάστηκε έτσι από το ληστή Χρήστο Νταβέλη (πραγματικό επώνυμο Νάτσιος) που λέγεται πως κρυβόταν εκεί και πως μάλιστα είχε ερωμένη του τη Δούκισσα της Πλακεντίας που είχε το ανάκτορο της λίγο πιο κάτω. Η σπηλιά εξερευνήθηκε από το ζεύγος Πετροχείλου το 1935, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να χρησιμοποιείτο ως λατρευτικός χώρος και στην αρχαιότητα.

Η είσοδός του είναι αρκετά μεγαλοπρεπής. Αμέσως μετά ακολουθεί ένας πελώριος θάλαμος κατηφορικός μήκους 112 μέτρων και μέγιστου πλάτους 40 μέτρων. Στο μέσον του θαλάμου αυτού υπήρχε κατακόρυφο βάραθρο 15 μέτρων.

Η σπηλιά και ο χώρος γύρω από αυτή υπέστησαν, κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980, μεγάλες παρεμβάσεις λόγω έργων που εκτελούσε τότε το Υπουργείο Άμυνας οι οποίες αλλοίωσαν τόσο το εσωτερικό της όσο και τον περιβάλλοντα χώρο, προκαλώντας ρηγματώσεις στα παρεκκλήσια του Αγίου Σπυρίδωνα και Αγίου Νικολάου.

Το βίντεο είναι μια παραγωγή του DRONE A.S. GR.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ