Οκινόσιμα: το ιερό νησί της Ιαπωνίας στο οποίο απαγορεύονται οι γυναίκες (pics)
Πηγή: CNN International

Η Οκινόσιμα (Okinoshima) είναι το ιερό νησί των Ιαπώνων. Εδώ και αιώνες, τελούνται στο νησί αυτό με θρησκευτική ευλάβεια, οι τελετουργίες των πιστών του Σιντοϊσμού, οι οποίοι αποτίουν τιμές στο kami, που στα ιαπωνικά σημαίνει θεός ή πνεύμα.

Διαβάστε επίσης

Μόνο άνδρες έχουν το δικαίωμα να το επισκεφτούν. Είναι άβατο για τις γυναίκες.

Φέτος προστέθηκε στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Μια φορά το χρόνο, στις 27 Μαΐου, πραγματοποιείται στο νησί ένα μεγάλο φεστιβάλ, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μόνο 200 άντρες κι αφού εξαγνιστούν με θαλασσινό νερό κάνοντας μπάνιο γυμνοί.

Χιλιάδες αριστουργήματα απ' όλον τον κόσμο βρίσκονται στην Οικινόσιμα, προσφορές κατά τις τελετές στο διάβα του χρόνου και απόδειξη, ταυτοχρόνως, της πλούσιας παγκόσμιας κληρονομιάς της περιοχής.

Αυστηρά ταμπού

okinosima 2

Πηγή: CNN International

Η πρόσβαση σε αυτό απαγορεύεται σε όλους, εκτός από τους ιερείς Shinto. Σύμφωνα με τα ταμπού αιώνων, καμία γυναίκα δεν μπορεί να επισκεφτεί το νησί, απαγορεύεται η βρώση τετράποδων ζώων, ενώ ουδείς μπορεί να το εγκαταλείψειι δίχως προηγουμένως να έχει πάρει άδεια από ιερέα.

Επιπλέον, δεν μπορείς να μεταφέρεις τίποτα από όσα βλέπεις ή ακούς στην Οκινόσιμα στον έξω κόσμο, ούτε να πάρεις κάτι από εκεί εν είδει αναμνηστικού -ούτε καν ένα φυλλαράκι. Μάλιστα, και οι ψαράδες της περιοχής διστάζουν να μαζέψουν ακόμη και τα κλαδιά που επιπλέουν στο νερό γύρω του.

Παραμένει ασαφής ο λόγος για τον οποίο απαγορεύεται η πρόσβαση στις γυναίκες. Υπάρχουν διάφορες εικασίες γύρω από αυτό -από το ότι το αίμα των γυναικών κατά την έμμηνο ρήση θεωρείται ακάθαρτο, μέχρι και ότι τα νερά είναι επικίνδυνα για την ασφάλειά τους.

Ανεκτίμητα αντικείμενα

okinosima 3

Πηγή: CNN International

Περισσότερα από 80.000 αντικείμενα έχουν ανακαλυφθεί στην Οκινόσιμα. Μεταξύ αυτών θραύσματα από περσικό γυαλί, χρυσά δαχτυλίδια αλλά και προϊστορικά κοσμήματα.Όλα τους έχουν ανακηρυχτεί εθνικοί θησαυροί της Ιαπωνίας.

okinosima 4

Πηγή: CNN International

Καθώς οι αρχαίες ιαπωνικές τελετουργίες ξεκίνησαν να καταγράφονται από τα πολύ παλιά χρόνια, το νησί αποτελεί πηγή πληροφόρησης για την εξέλιξη της θρησκείας στη χώρα.

Παρότι η παρουσία στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο συνήθως οδηγεί σε έξαρση της τουριστικής δραστηριότητας, δεν υπάρχουν σχέδια ν' ανοίξει η πρόσβαση στο νησί για το κοινό. Οι επισκέπτες δεν μπορούν καν να προσευχηθούν μέσα στο ναό που υπάρχει στην Οκινόσιμα αλλά από απόσταση ασφαλείας, σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο, καθώς, κατά την παράδοση, το kami λατρεύεται από μακρυά.

Okinoshima: Japan's UNESCO World Heritage Site that's banned to women

Anish Gawande, CNN


Διαβάστε επίσης

Οργή της Ιαπωνίας για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ν.Κορέας σε διαφιλονικούμενη περιοχή

Ιαπωνία: Νεκροί και τραυματίες από τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ στην Οσάκα

«Άνοιγμα» στη Βόρεια Κορέα από την Ιαπωνία: Το Τόκιο συζητά με την Πιονγιάνγκ μια σύνοδο κορυφής

Πώς σχολίασε η παγκόσμια πολιτική σκηνή τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ