ΤΑΞΙΔΙ

Καμάρες και Φρούριο Καβάλας: Τα εντυπωσιακά αξιοθέατα της «Γαλάζιας Πόλης»

Newsroom

Εντυπωσιακά είναι τα εναέρια πλάνα από τις Καμάρες και το Φρούριο της Καβάλας, που αποτελούν και το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Το Φρούριο Καβάλας είναι κτισμένο στην κορυφή της Χερσονήσου της Παναγίας, στην τοποθεσία «Ακρόπολις». Κτίσθηκε το 1425 στα ερείπια της Βυζαντινής Ακροπόλεως της Χριστούπολης που είχε καταστραφεί το 1391.

Πρόκειται για έναν οχυρωμένο περίβολο, που ακολουθεί τη διαμόρφωση και την κλίση του εδάφους και χωρίζεται σε δύο μέρη από ένα εγκάρσιο τείχος. Τα τείχη ενισχύονται από δύο τετράγωνους πύργους, από έναν πολυγωνικό, στη μέση περίπου της ανατολικής κορτίνας και έναν προμαχώνα στη Ν.Α. γωνία.

Πηγή: Point Of View GR

Προορισμός του οχυρού, ήταν ο έλεγχος του περάσματος της Εγνατίας οδού. Το οχυρό διαθέτει φυσική οχύρωση και οι πολιορκίες διεξάγονταν με όπλα «ψυχρού ατσαλιού» και όχι με πυροβόλα καταστρεπτικής δύναμης.

Το Παλαιό Υδραγωγείο, γνωστό και ως Καμάρες, είναι ένα καλά διατηρημένο υδραγωγείο στην πόλη της Καβάλας και είναι ένα από τα ορόσημα της πόλης. Ενώ το υδραγωγείο είναι πιθανώς ρωμαϊκής προέλευσης, η σημερινή του δομή χρονολογείται στον 16ο αιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ