TECH

Ρομπότ στο ηφαίστειο της Αίτνας

Ρομπότ στο ηφαίστειο της Αίτνας
REUTERS/Antonio Parrinello

Μικρά ρομπότ κάνουν ασκήσεις σε ένα βραχώδες τοπίο που μοιάζει με την επιφάνεια κάποιου μακρινού πλανήτη ή σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αλλά το τοπίο που βλέπετε στις φωτογραφίες, δεν βρίσκεται στο διάστημα αλλά στις πλαγιές του πιο ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης.

Στο όρος Αίτνα, στη Σικελία, τα ρομποτάκια κάνουν τα πρώτα τους "βήματα", για να είναι έτοιμα για κάποιο μελλοντικό ταξίδι στο διάστημα.

Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα διεξάγεται με πρωτοβουλία του Γερμανικού Διαστημικού Κέντρου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και σε αυτό συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ονομάζεται ROBEX και έχει ως στόχο τη βελτίωση του ρομποτικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί στο διάστημα.

«Ο λόγος της άσκησης είναι η προσομοίωση μιας πραγματικής αποστολής προσγείωσης στο Σελένη ή και τον Άρη», δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Μπόρις Μπένκε στο πρακτορείο Reuters.

Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα ρομπότ αυτά για να ερευνήσουν παράλληλα το υπέδαφος του ηφαιστείου και να μεταφέρουν χρήσιμα τεχνικά δεδομένα που έχουν σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ