TECH

Στην Ολλανδία η πρώτη τρισδιάστατα εκτυπωμένη γέφυρα στον κόσμο

Στην Ολλανδία η πρώτη τρισδιάστατα εκτυπωμένη γέφυρα στον κόσμο
EPA/BART MAAT

Η πρώτη στον κόσμο τρισδιάστατα εκτυπωμένη γέφυρα άνοιξε στην μικρή πόλη Γκέμερτ στη νοτιοανατολική Ολλανδία και μπορούν να τη διασχίσουν πεζοί, ποδήλατα και οχήματα.

Έχει μήκος οκτώ μέτρων, πλάτος 3,5 μέτρων και έχει δημιουργηθεί από περίπου 800 διαδοχικά στρώματα ενισχυμένου με χάλυβα σκυροδέματος που βγήκαν από τον εκτυπωτή.

Αν και η γέφυρα αρχικά σχεδιάσθηκε για να διευκολύνει την -τόσο διαδεδομένη στην Ολλανδία- κίνηση με ποδήλατα πάνω από ένα κανάλι νερού, μπορεί να αντέξει πολύ μεγαλύτερο βάρος έως δύο τόνων, δηλαδή ακόμη και μικρά φορτηγά.

Είναι έργο μηχανικών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν και, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, χρειάσθηκε περίπου τρεις μήνες για να εκτυπωθεί και να τοποθετηθεί, ενώ η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής της είναι τουλάχιστον 30 χρόνια.

186025781


Πηγή:EPA/BART MAAT

«Η γέφυρα δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά βγήκε από εκτυπωτή και αυτό την κάνει μοναδική» δήλωσε ο μηχανικός Τεό Σαλέτ του ολλανδικού πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση εξοικονομήθηκε αρκετό σκυρόδεμα σε σχέση με τη συμβατική τεχνική.

Στο μέλλον, όπως είπε, μετά την εμπειρία που αποκτήθηκε, θα επιχειρηθεί η εκτύπωση ακόμη μεγαλύτερων γεφυρών από μπετόν.

186030551


Πηγή:EPA/BART MAAT

Η Ολλανδία πρωτοπορεί στην αξιοποίηση των 3D εκτυπωτών στον τομέα των κατασκευών. Πέρυσι μια αρχιτεκτονική εταιρεία παρουσίασε ένα μοναδικό τρισδιάστατο εκτυπωτή που μπορεί να χτίσει σπίτια.

Μια άλλη νεοσύστατη ολλανδική εταιρεία, η MX3D, άρχισε την εκτύπωση γεφυρών από ανοξείδωτο χάλυβα. Ήδη έχει κατασκευάσει το ένα τρίτο μιας χαλύβδινης γέφυρας, την οποία αναμένει να έχει ολοκληρώσει έως τον Μάρτιο του 2018 και να την έχει τοποθετήσει πάνω από ένα κανάλι του Άμστερνταμ έως τον ερχόμενο Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ