TECH

Οι έξυπνες συσκευές γίνονται ακόμη …εξυπνότερες

Οι έξυπνες συσκευές γίνονται ακόμη …εξυπνότερες
REUTERS

Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν προκαλέσει τα τελευταία 15 χρόνια μία «επανάσταση», την οποίο πολλοί προσομοιάζουν με τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα και το Διαδίκτυο έχει αλλάξει σημαντικά την καθημερινότητα μας τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. 

Όμως, αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η πραγματικότητα είναι πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της «επανάστασης» και οι αλλαγές που θα υπάρξουν τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και δραστικές.

Το AI γίνεται πραγματικότητα

Η βασική τάση που θα δούμε να ενισχύεται τα επόμενα χρόνια είναι αυτή που θέλει τις «έξυπνες συσκευές», όπως είναι τα smartphones, οι smart TVs αλλά και το smart car, να γίνονται ακόμη πιο έξυπνες! Μέχρι τώρα, η εξυπνάδα συνίστατο στην δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, όμως, το επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση των σημαντικών εξελίξεων που υπάρχουν στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Πρακτικά, οι συσκευές αναμένεται να γίνονται όλο και πιο έξυπνες, αναλύοντας τα δεδομένα από τη χρήση που κάνουν οι κάτοχοι τους και φθάνοντας στο σημείο να κάνουν προτάσεις αναφορικά με τις επόμενες ενέργειες. Τα πρώτα δείγματα τα βλέπουν ήδη όσοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες κολοσσών όπως η Google, η Apple, η Microsoft και η Amazon, ενώ σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται και η εμφάνιση των ψηφιακών βοηθών (Google Home, Apple Siri, Amazon Echo, Samsung Bixbi, Microsoft Cortana).

Σε αυτή την τάση εντάσσεται και η μεγαλύτερη αξιοποίηση των αποκαλούμενων big data, που δεν είναι άλλοι από τους τεράστιους όγκους δεδομένων που έχουν στη διάθεση τους πολλοί οργανισμοί (δημόσιοι και ιδιωτικοί) με τις εφαρμογές ανάλυσης αυτών να κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους.

Τα πάντα συνδεδεμένα

Προκειμένου όλες οι συσκευές -συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων- να είναι πιο έξυπνες θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο αλλά και μεταξύ τους. Το αποκαλούμενο Internet of Things (IoT) εξελίσσεται σε Internet of Everything (IoE) και πλέον αρχίζουμε σταδιακά να κάνουμε λόγο για connected home αλλά και connected enterprise. Η συσκευή – κλειδί, όσον αφορά τουλάχιστον την επόμενη πενταετία είναι το smartphone, το οποίο αξιοποιεί πλέον και τις μεγαλύτερες οθόνες (5,5 – 6 ίντσες) που φέρουν όλο και περισσότερα μοντέλα αλλά και την μεγάλη υπολογιστική ισχύ που διαθέτουν οι νέες συσκευές. Πρακτικά, το smartphone έχει ήδη εξελιχθεί σε έναν υπολογιστή που έχουμε στην παλάμη του χεριού μας και μέσω αυτού διαχειριζόμαστε.

Βέβαια, για να γίνει δυνατή αυτή η διασύνδεση των πάντων απαιτούνται να υπάρχουν και οι ανάλογες υποδομές. Γι’ αυτό και υπάρχει πίεση από όλες τις πλευρές για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης γενιάς που θα προσφέρουν ταχύτητες της τάξεως ακόμη και του 1 Gbps και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν αρκετοί αναλυτές αλλά και εταιρείες που κάνουν λόγο για την Κοινωνία του Gigabit.

Στα ενσύρματα δίκτυα βλέπουμε όλο και περισσότερο να είναι διαθέσιμες συνδέσεις που προσφέρουν ταχύτητες της τάξεως των 200 και 300 Mbps, ενώ η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G) που θα είναι εμπορικά διαθέσιμη το 2020 στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και στην ανατολική Ασία προσφέρει και πολύ υψηλές ταχύτητες (σ.σ. θεωρητικά 10 Gbps) όσο και τη δυνατότητα για την ταυτόχρονη λειτουργία εκατομμυρίων συνδεδεμένων συσκευών σε μία περιοχή. Αν και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του 5G είναι η εξαιρετικά μικρή καθυστέρηση (latency) στην μεταφορά δεδομένων που προσφέρει και ουσιαστικά κάνει εφικτή εφαρμογές όπως είναι η αυτόνομη ή έστω υποβοηθούμενη οδήγηση οχημάτων.

Οι νέες υποδομές φέρνουν στο προσκήνιο και καινούριες τεχνολογίες, όπως είναι για παράδειγμα η εικονική πραγματικότητα (virtual reality) και η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality), οι οποίες αποτελούν αυτό που αποκαλείται πλέον μεικτή πραγματικότητα (mixed reality). Μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται να δούμε πολλές εφαρμογές του mixed reality σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας μας και όχι μόνο στα video games όπως πιστεύουν αρκετοί. Η μεικτή πραγματικότητα θα αλλάξει τον τρόπο εργασίας σε αρκετούς τομείς, το πώς γίνεται η εκπαίδευση και γενικότερα θα δούμε αρκετές από τις σκηνές που έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας να γίνονται πραγματικότητα αρκετά νωρίτερα απ’ ότι περίμενε κανείς.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις που έχουν φέρει οι ψηφιακές τεχνολογίες και ειδικά το Διαδίκτυο είναι η αλλαγή στα επιχειρησιακά μοντέλα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Έχει γίνει πολύς λόγος για τις δραματικές αλλαγές σε τομείς όπως αυτός του τουρισμού και των μεταφορών λόγω της εμφάνισης εταιρειών όπως το Uber και το Airbnb, αλλά η πραγματικότητα είναι πως είμαστε ακόμη στην αρχή. Επιχειρήσεις, οργανισμοί και φορείς καλούνται να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τρόπου λειτουργίας τους αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» θέματα που είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει και την επόμενη δεκαετία. Πρακτικά, οι φορείς και οι επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουν θέμα επιβίωσης. Και φυσικά αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα συνεχίσει να επηρεάζει το πώς ενημερωνόμαστε, ψυχαγωγούμε και επικοινωνούμε.

Blockchain

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η σημαντικότερη εξέλιξη των επόμενων ετών θα είναι η αύξηση στη χρήση του blockchain. Μάλιστα, υπάρχει η άποψη ότι το blockchain θα έχει την ίδια επίδραση με εκείνη που είχε το Διαδίκτυο. Πολλοί συγχέουν το blockchain με τα κρυπτονομίσματα όπως είναι το Bitcoin, όμως, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Πρακτικά, το blockchain είναι μία μέθοδος για να επέλθει συμφωνία μεταξύ δύο πλευρών χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη ενός τρίτου, ανεξάρτητου παράγοντα που διασφαλίζει την αξιοπιστία της συναλλαγής. Κάτι που σημαίνει ότι η ευρεία χρήση του blockchain θα δημιουργήσει νέα μοντέλα, κατ’ αρχήν επιχειρηματικά, που θα έχουν δραστικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και ζούμε.

Όπως είναι προφανές, είμαστε ακόμη στην αρχή της ψηφιακής επανάστασης και η επόμενη πενταετία δεν αποκλείεται να είναι απλά ένα πρελούδιο από ακόμη πιο δραστικές αλλαγές που έρχονται και θα συνδυαστούν με εξελίξεις σε άλλους τομείς όπως είναι η χρήση της ενέργειας και η μηχανολογία που, επίσης, πρόκειται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ