TECH

Το Facebook αναπτύσσει λογισμικό στη μάχη κατά των αυτοκτονιών

Το Facebook αναπτύσσει λογισμικό στη μάχη κατά των αυτοκτονιών
REUTERS/ Dado Ruvic

Στην μάχη κατά των αυτοκτονιών μπαίνει το Facebook, το οποίο μετά από τις επιτυχημένες δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εντοπισμό χρηστών με αυτοκτονικές τάσεις, σχεδιάζει να επεκτείνει την τεχνολογία του και σε άλλες χώρες, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η εταιρεία ξεκίνησε να δοκιμάζει το λογισμικό στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο, σκανάροντας τα μηνύματα και τα σχόλια στις αναρτήσεις των χρηστών του Facebook, ψάχνοντας για φράσεις ή λέξεις κλειδιά που θα μπορούσαν να είναι δείγμα αυτοκτονικής προδιάθεσης, όπως για παράδειγμα οι ερωτήσεις «είσαι καλά;» και «μπορώ να βοηθήσω;».

Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σε ότι αφορά το τεχνικό κομμάτι ούτε σε ποιες χώρες σχεδιάζει να επεκτείνει την εφαρμογή. Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, εάν το λογισμικό εντοπίσει μια πιθανή αυτοκτονία, ειδοποιεί μια ομάδα ειδικών του Facebook που χειρίζονται τέτοιες αναφορές. Το σύστημα προτείνει τότε στον χρήστη ή σε φίλους του χρήστη, τρόπους όπως η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας. Μερικές φορές, η ομάδα καλεί η ίδια τις τοπικές αρχές προκειμένου να παρέμβουν.

Οι δοκιμές είχαν επιτυχία, αφού οι Αρχές στις ΗΠΑ έλεγξαν μόνο τον περασμένο μήνα περισσότερες από 100 περιπτώσεις, έπειτα από ειδοποιήσεις της εταιρείας, μεταδίδει το Reuters. Επιδίωξη της εταιρείας είναι να έχει ανά πάσα ώρα ειδικούς διαθέσιμους για να ειδοποιούν τις Αρχές στην τοπική γλώσσα της εκάστοτε χώρας.

Σημειώνεται ότι το Facebook γνωρίζει πολλά για τους 2,1 δισεκατομμύρια χρήστες του -δεδομένα που χρησιμοποιεί για στοχευμένες διαφημίσεις- ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχε ακουστεί η εταιρεία να κάνει συστηματικό σκανάρισμα συνομιλιών των χρηστών της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ