TECH

Συνεργασία ESA - Rolls-Royce για την δημιουργία των πλοίων του... μέλλοντος

Συνεργασία ESA - Rolls-Royce για την δημιουργία των πλοίων του... μέλλοντος
Getty Images/Ideal Images/Matt Cardy

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η εταιρεία Ρολς-Ρόις (Rolls-Royce) ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό: να εξετάσουν με ποιους τρόπους η διαστημική και δορυφορική τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτόνομων και εξ αποστάσεως ελεγχόμενων πλοίων.

Τα αυτοκατευθυνόμενα ή τηλεκατευθυνόμενα πλοία θα έχουν λιγότερα περιθώρια ανθρωπίνου λάθους και τα μικρότερα πληρώματά τους θα μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλα καθήκοντα.

Στόχος της συμφωνίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι κυρίως η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών δορυφόρων για τη διασύνδεση των «έξυπνων» πλοίων και την πλοήγησή τους από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους που θα βρίσκονται στο κατάστρωμά τους ή σε κάποιο απομακρυσμένο κέντρο ελέγχου στην ξηρά.

Οι νέες επίγειες και δορυφορικές υπηρεσίες (ship-to-shore) θα αξιοποιήσουν την υπό ανάπτυξη πρωτοβουλία «Satellite for 5G» (S45G), της ESA, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων δορυφορικών και επίγειων τηλεπικοινωνιών και δικτύων πέμπτης γενιάς για τη ναυτιλία, την αεροπλοΐα και άλλους τομείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ