TECH

Οι Έλληνες αγοράζουν λιγότερα αλλά και καλύτερα smartphones

Οι Έλληνες αγοράζουν λιγότερα αλλά και καλύτερα smartphones
Pixabay

Στροφή σε smartphones με βελτιωμένα χαρακτηριστικά κάνουν οι Έλληνες καταναλωτές με την αγορά των κινητών τηλεφώνων να παρουσίασε πάντως μία μικρή κάμψη κατά τη διάρκεια του 2017.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Wind Ελλάς κατά την παρουσίαση του νέου Samsung Galaxy A8, μίας συσκευής με πολύ δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά για τα δεδομένα της μεσαίας κατηγορίας όπου απευθύνεται. Το γεγονός πάντως ότι η Wind ήταν ο πάροχος που παρουσίασε τη συγκεκριμένη συσκευή δείχνει αφενός την πρόθεση της εταιρείας να ενισχύσει τα μερίδια της όσον αφορά στις πωλήσεις smartphones και αφετέρου ότι επιθυμεί να κινηθεί σε υψηλότερα στρώματα της αγοράς από εκείνα που επικεντρωνόταν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν τα στελέχη της Wind Ελλάς, το 2017 πουλήθηκαν στην ελληνική αγορά 2,1 εκατ. smartphones, αριθμός λίγο χαμηλότερος σε σχέση με τα 2,24 εκατ. που ήταν τόσο το 2016 όσο και το 2015 με την πτώση να είναι της τάξεως του 6%. Σε αξία πωλήσεων, η ελληνική αγορά των smartphones παρουσίασε πτώση 3,5% στα 501 εκατ. ευρώ (έναντι 518,9 εκατ. ευρώ το 2016) και ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2015. Τα smartphones αντιπροσωπεύουν το 96% της αγοράς των κινητών τηλεφώνων, η οποία συνολικά το 2017 διαμορφώθηκε στα 522 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι, όμως, ότι η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε στα 238 ευρώ από 232 ευρώ, δείγμα ότι οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν ακριβότερες συσκευές με καλύτερα χαρακτηριστικά.

Αξίζει να επισημανθεί ακόμη ότι πρόκειται για την πρώτη χρονιά που τα smartphones κινήθηκαν πτωτικά. Όμως, η πτώση οφείλεται αποκλειστικά στην πορεία κατά το πρώτο μισό της χρονιάς, καθώς το β’ εξάμηνο του 2017 οι πωλήσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2016.

Η στροφή προς καλύτερα smartphones δείχνει να είναι και ο λόγος που η Wind αποφάσισε να δώσει έμφαση στο Galaxy A8, το νέο μοντέλο της Samsung που απευθύνεται στα μεσαία στρώματα της αγοράς. Η συγκεκριμένη συσκευή, η οποία είναι από σήμερα είναι διαθέσιμη και στα καταστήματα Wind με τιμή πώλησης τα 499 ευρώ, προσφέρει εξαιρετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την τιμή της. Η οθόνη έχει διαγώνιο 5,6 ιντσών, ο σχεδιασμός ακολουθεί τη νέα φιλοσοφία της Samsung που «καταργεί» το κεντρικό πλήκτρο, υπάρχει διπλή selfie κάμερα (8 και 16 Megapixel), η μνήμη είναι στα 4 GB, ενώ υπάρχει αναγνώριση προσώπου και αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος.Επιπλέον, η συσκευή είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε νερό και σκόνη υποστηρίζοντας την πιστοποίηση IP68.

Ένα άλλο στοιχείο, πάντως, που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι Έλληνες καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα smartphones τους για πρόσβαση στο Internet. Είναι χαρακτηριστικό το β’ εξάμηνο του 2017 η κίνηση του δικτύου 4G της Wind διπλασιάστηκε, ενώ 59% της κίνησης data έγινε μέσω του 4G δικτύου. Ο όγκος δεδομένων συνολικά (3G & 4G) άγγιξε τα 10.400 ΤΒs σημειώνοντας αύξηση 121% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ