TECH

«Παθιασμένοι» με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι νέοι στην Κίνα

«Παθιασμένοι» με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι νέοι στην Κίνα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/HOW HWEE YOUNG

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στις ζωές των νέων σε όλο τον κόσμο, ωστόσο στην Κίνα παρατηρείται περισσότερο το «share» εμπειριών και η πολύ συχνή χρήση των social media

«Επί 40 ημέρες διάβαζα την Τζέιν 'Ειρ», λέει η Λι Αντσί η οποία από τον Ιανουάριο μοιράζεται καθημερινά την εμπειρία της ανάγνωσης στην πλατφόρμα «Στιγμές» του WeChat. Η Λι που εργάζεται στο Γιντσουάν, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας των Χουι, Νινγκσιά, στη βορειοδυτική Κίνα, είναι πρόθυμη να μάθει αγγλικά όμως δεν αντέχει τη ρουτίνα των κανονικών μαθημάτων. Εξηγεί ότι ανακάλυψε ότι πολλοί φίλοι της από το WeChat διαβάζουν βιβλία ή μαθαίνουν αγγλικά μέσω κινητών εφαρμογών, και φυσικά δεν ήθελε να μείνει η ίδια πίσω.

Τον Ιανουάριο ξόδεψε πάνω από 100 γιουάν (περίπου 16 δολάρια ΗΠΑ) για να αγοράσει μία online τάξη ανάγνωσης στην εφαρμογή Bohe Reading, η οποία υπόσχεται στους πελάτες ότι μπορούν να διαβάσουν το πρώτο τους βιβλίο στα αγγλικά. Στην διαδικτυακή τάξη ανάγνωσης οι δάσκαλοι αναθέτουν καθημερινές εργασίες και δίνουν οδηγίες σε 430 μέλη-μαθητές, περιγράφει το πρακτορείο Xinhua.

Η εφαρμογή μετρά πόσο διάστημα έχουν ξοδέψει οι χρήστες διαβάζοντας και στη συνέχεια, το μετατρέπει σε έναν κοινωνικό ανταγωνισμό με βαθμολογίες τις οποίες μετά, οι χρήστες μπορούν να μοιρασθούν στο WeChat. Οι κινέζοι χρήστες το αποκαλούν «ομάδα ανάγνωσης» με το σκεπτικό ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα βοηθήσει τα μέλη να καλλιεργήσουν τη συνήθεια ανάγνωσης.

«Τώρα μου έχει γίνει συνήθεια πλέον να διαβάζω 10 λεπτά πριν κοιμηθώ. Ήδη ξεκίνησα ένα δεύτερο βιβλίο, η ανάγνωση μου δίνει ένα έντονο συναίσθημα ικανοποίησης» λέει η Λι.

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η κινεζική Ακαδημία Τύπου και Εκδόσεων, το 2016 περίπου το 66% των ενήλικων Κινέζων χρησιμοποίησε κινητά τηλέφωνα για να διαβάσει. Το ποσοστό αυτό παραμένει το ίδιο για οκτώ συνεχόμενα χρόνια. Εκτός από την ανταλλαγή αναγνωστικών εμπειριών, οι περισσότεροι Κινέζοι μοιράζονται επίσης στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης διατροφικές αλλά και ... γυμναστικές εμπειρίες.

Πέρυσι η 34χρονη Ζανγκ Ντονγκσίν έγινε μέλος μίας διαδικτυακής ομάδας lifestyle στο WeChat, σε μια προσπάθεια να θεραπεύσει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών της.

«Η διατροφή και η άσκηση είναι χρήσιμα για την ανακούφιση των συνδρόμων της νόσου μου, είναι όμως δύσκολο να παρακολουθήσω το πρόγραμμα χωρίς επίβλεψη» λέει η Ζανγκ.

Στη διαδικτυακή ομάδα, η Ζανγκ μοιράζεται καθημερινά με τα υπόλοιπα μέλη τη λίστα των τροφίμων και των ασκήσεων. Μετά τρεις μήνες διαπίστωσε ότι είχαν βελτιωθεί οι φυσικοί δείκτες στο σώμα της. «Είναι δύσκολο να αλλάξεις μόνος σου τον τρόπο ζωής σου. Όμως η ανταλλαγή εμπειριών με φίλους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και η αλληλοσυμπλήρωση μπορούν να βοηθήσουν πολύ», προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ