TECH

Οι selfie «μεγαλώνουν» τη μύτη σας

Οι selfie «μεγαλώνουν» τη μύτη σας
Pixabay

Η λήψη selfie από απόσταση σχεδόν τριάντα εκατοστών από το πρόσωπό σας, αυξάνει το μέγεθος της μύτης σας σχεδόν κατά 30%, σύμφωνα με νέα έρευνα του περιοδικού JAMA Facial Plastic Surgery.

Οι ερευνητές προειδοποιούν όσους επιθυμούν μια πλαστική επέμβαση να μην έχουν ως γνώμονα και οδηγό την εικόνα τους σε μια selfie φωτογραφία:

«Οι ασθενείς, τα άτομα, ακόμη και η οικογένειά μου, πρέπει να γνωρίζουν πως εάν βγάζεις μια selfie, αυτό που βλέπεις ύστερα στην οθόνη δεν αντικατοπτρίζει 100% το πώς πραγματικά δείχνεις» δήλωσε στο CNNi ο Δρ. Boris Paskhover, πλαστικός προσώπου και επανορθωτικής χειρουργικής καθώς και επικεφαλής της έρευνας.

«Στις selfies η μύτη σας φαίνεται πιο πλατιά και παχιά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο, με αποτέλεσμα όλοι να θέλουν μια μικρότερη. Ο φόβος μου είναι πως η γενιά εκεί έξω δεν το γνωρίζει αυτό. Το μόνο που ξέρουν είναι η selfie».

Σύμβολο εποχής

Οι selfies έχουν γίνει πολύ γρήγορα σύμβολο της εποχής μας, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, να έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτό. Μόνο το πρώτο έτος ύπαρξής τους, η Google Photos μέτρησε πάνω από 25 δισεκατομμύρια φωτογραφίες στους server της, όπως αποκαλύπτει ο Anil Sabharwal, αντιπρόεδρος της Google Photos.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του ζητήματος φτάνει να σκεφτείτε πως ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη μας είναι τα 8 δισεκατομμύρια.

Το «φαινόμενο selfie» είναι ικανό να παρακινήσει πολλά άτομα στο να υποβληθούν σε κάποια πλαστική επέμβαση όπου θα ζητούν χαρακτηριστικά σαν αυτά που βλέπουν στις οθόνες τους, όπως εξηγεί ο Paskhover.

Σύμφωνα με φετινή δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, το 55% των χειρουργών έχει δηλώσει πως μεγάλο ποσοστό των ασθενών τους έχουν ζητήσει κάποια επέμβαση θέλοντας να βελτιωθεί η εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μελέτη JAMA βασίστηκε σε στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας για να υπολογίσει τις διαστάσεις του προσώπου ατόμων διαφορετικής φυλής και εθνικότητας στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι φωτογραφίες που τραβιούνται από απόσταση περίπου 30 εκατοστών, «μεγαλώνουν» τη μύτη του ατόμου κατά 30% όσον αφορά τους άντρες και κατά 29% όσον αφορά τις γυναίκες.

Στα ύψη οι αισθητικές επεμβάσεις

Το 2017, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 17.5 εκατομμύρια αισθητικές επεμβάσεις στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το 2016 και 200% (!) σε σχέση με το 2000, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών. Οι 218.924 επεμβάσεις αφορούσαν τη μύτη.

«Οι αισθητικές επεμβάσεις έχουν αυξηθεί ξανά. Η άνοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια συνεχίζει μέχρι σήμερα» δηλώνει ο Δρ. Jeffrey Janis, επικεφαλής πλαστικής χειρουργικής σε ιατρικό κέντρο του Οχάιο και πρόεδρος της Αμερικανικής ‘Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών.

«Νομίζω πως όλοι μας γνωρίζουμε το κύρος και την επιρροή των social media όσον αφορά τις αισθητικές επεμβάσεις. Ο κόσμος μοιράζεται τις φωτογραφίες του άμεσα και σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ίσως ξέρουν αλλά ίσως και όχι».

Η ρινοπλαστική ήταν η τρίτη πιο συνηθισμένη επέμβαση το 2017, με το κόστος της να κυμαίνεται από 6.000 δολάρια έως και 15.000, όπως αναφέρει ο Paskhover. Στην πρώτη θέση των προτιμότερων επεμβάσεων ήταν αυτή του στήθους, αγγίζοντας τις 300.000.

Η λιποαναρρόφηση, η βλεφαροπλαστική και η κοιλιοπλαστική ήταν ανάμεσα στις πέντε πιο συνηθισμένες αισθητικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το περσινό έτος.

«Πιστεύω πως πλέον οι άνθρωποι μιλούν πιο ανοιχτά για τις χειρουργικές επεμβάσεις. Βέβαια, υποστηρίζω πως σίγουρα το ενδιαφέρον των περισσότερων προέκυψε από την “κουλτούρα της selfie”».

Η ρινοπλαστική και άλλες μορφές πλαστικής χειρουργικής θεωρούνται ασφαλείς σε γενικές γραμμές, αλλά όπως με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, ελλοχεύουν κάποιοι κίνδυνοι, όπως η λοίμωξη, η κακή επούλωση των πληγών και ο αποχρωματισμός του δέρματος, επιπτώσεις που εξακολουθούν να εμφανίζονται σε μικρό αριθμό ασθενών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πλαστικών Χειρουργών.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως, είναι αυτός που οι προσδοκίες του ασθενούς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Το μεγαλύτερο ρίσκο που έχω στο μυαλό μου έχει να κάνει με τα επίπεδα των προσδοκιών. Πρέπει να σιγουρευτείς πως, πρώτον, ο ασθενής σου είναι κατάλληλος υποψήφιος και, δεύτερον, πως έχεις κάνει μαζί του μία αναλυτικότατη συζήτηση σχετικά με το τι να περιμένει μετά την επέμβαση» αναφέρει ο Janis.

Και οι δύο γιατροί τόνισαν πως η εύρεση ενός καλά εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου πλαστικού χειρουργού είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για να πετύχει μία αισθητική επέμβαση.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη ρινοπλαστική είναι ότι το αισθητικό αποτέλεσμα δεν θα είναι το ιδανικό εάν κάποιος επιλέξει έναν χειρουργό χωρίς εμπειρία», ανέφερε ο Paskhover.

«Δεν θέλεις κάποιον χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση και που δεν εργάζεται σε μια διαπιστευμένη κλινική να σε αναλάβει», τόνισε ο Janis.

Πληροφορίες από CNNi / Selfies make your nose look 30% bigger, study says

ΔΗΜΟΦΙΛΗ