TECH

CES 2018: οι ψηφιακοί βοηθοί εισέρχονται στο «έξυπνο» σπίτι

CES 2018: οι ψηφιακοί βοηθοί εισέρχονται στο «έξυπνο» σπίτι

Οι οικιακές συσκευές απέκτησαν κατ’ αρχήν υπολογιστικές δυνατότητες. Το επόμενο βήμα ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τη δυνατότητα σύνδεσης μεταξύ τους. Τώρα, ήρθε να ενσωματώσουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και να εξελιχθούν σε ψηφιακούς βοηθούς (digital assistants), όπως τουλάχιστον φάνηκε πως είναι η πρόθεση των μεγάλων «παικτών» στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών κατά τη διάρκεια του φετινού Consumer Electronics Show (CES).

Η CES είναι μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως στο χώρο της τεχνολογίας και κλείνει σήμερα (12/1) τις πύλες της στο Λας Βέγκας. Παραδοσιακά, είναι μία έκθεση με έμφαση σε κατηγορίες όπως είναι η τηλεόραση, φέτος, όμως, δόθηκε ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στο κομμάτι του «έξυπνου» σπιτιού με τη Google να προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες με όσο το δυνατόν περισσότερους από τους μεγάλους κατασκευαστές. Ο λόγος είναι απλός: θέλει οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες να υποστηρίζουν το Google Assistant, τον δικό της ψηφιακό βοηθό, ο οποίος αποτελεί το αντίπαλο δέος της Alexa της Amazon, η οποία δείχνει να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Όμως, η Google ευελπιστεί ότι θα το αλλάξει αυτό συνεργαζόμενη με εταιρείες όπως η LG, με την τελευταία πάντως να ανακοινώνει στο Λας Βέγκας μία ολόκληρη οικογένεια προϊόντων που ενσωματώνουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ThinkQ).

Πάντως, από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις της CES ήταν τα smart displays που παρουσίασε η Google σε συνεργασία με εταιρείες όπως η Lenovo, η LG και η Sony. Ουσιαστικά, πρόκειται για ψηφιακά ηχεία με μία οθόνη για την προβολή πληροφοριών και ενσωματωμένο τον Google Assistant ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να ρωτούν τη συσκευή και να παίρνουν απαντήσεις! Ενδιαφέρουσα περίπτωση αλλά μένει να δούμε αν θα έρθουν προς την Ευρώπη και σε τι τιμή.

Η Samsung έχει τον δικό της ψηφιακό βοηθό, ονόματι Bixby, και στη CES έδωσε μεγάλη προσοχή στον τομέα της διασύνδεσης των συσκευών μέσα στο σπίτι, αλλά και εκτός από αυτό, ήτοι στο αυτοκίνητο. Έδειξε, επίσης, και μία νέα τεχνολογία στο χώρο των τηλεοράσεων, ονόματι Micro LED, η οποία προσφέρει πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας. Και επιδείκνυε και μία οθόνη 148 ιντσών για να δει κανείς τις δυνατότητες που έχει η κορεατική εταιρεία.

Στο χώρο της τηλεόρασης, η έμφαση δόθηκε στα νέα μοντέλα με τεχνολογία OLED που έδειξαν κατασκευαστές όπως η LG και η Sony με την τάση να είναι προς τις τηλεοράσεις με διάσταση άνω των 50 και των 60 ιντσών και εντυπωσιακή ποιότητα εικόνας.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η κατηγορία των συσκευών που χρησιμοποιούν για την αναπαραγωγή περιεχομένου εικονικής πραγματικότητας (VR). H συγκεκριμένη κατηγορία παρά τη μεγάλη διαφήμιση και προώθηση που έχει γίνει τα τελευταία 2 χρόνια, δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που υπάρχουν με αποτέλεσμα να αναζητούνται τα κατάλληλα νέα προϊόντα. Στο Λας Βέγκας, η HTC έδειξε το Vive Pro, το οποίο αποτελεί τη βελτιωμένη έκδοση του Vive και προσφέρει πολύ καλύτερα γραφικά αλλά και μία κάσκα που εφαρμόζει καλύτερα και πιο ξεκούραστα στο πρόσωπο του χρήστη. Επίσης, από τις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις ήταν και αυτή του Mirage Solo with DayDream από τη Lenovo, που προορίζεται για χρήση με συσκευές που υποστηρίζουν την πλατφόρμα DayDream της Lenovo.

Τέλος, στους φορητούς υπολογιστές η είδηση ήταν τα καινούρια μοντέλα που χρησιμοποιούν επεξεργαστές με ARM αρχιτεκτονική, ήτοι αντίστοιχους με αυτούς που συναντάμε στα smartphones. Το αποτέλεσμα είναι μηχανήματα με υψηλή αντοχή μπαταρίας και σχετικά καλές επιδόσεις σε προσιτές τιμές. Αντίστοιχα, η Intel παρουσίασε μηχανήματα που χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό δικό τους επεξεργαστή (CPU) και επεξεργαστή γραφικών (GPU) από την AMD, τα οποία προσφέρουν εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ