TECH

Samsung Galaxy S9+: Όμορφο, γρήγορο και με εκπληκτική κάμερα

Samsung Galaxy S9+: Όμορφο, γρήγορο και με εκπληκτική κάμερα

Μία εβδομάδα με το Samsung Galaxy S9+ ανά χείρας και οι δύο ερωτήσεις που άκουσα περισσότερο αυτές τις ημέρες ήταν: «Είναι το καλύτερο smartphone που κυκλοφορεί;» και «Αξίζει τα χρήματα του;».

Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι εντελώς υποκειμενική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα «ναυαρχίδα» της Samsung είναι ένα κορυφαίο smartphone, το οποίο και αξίζει τα 979 ευρώ που είναι η τιμή πώλησης του, για να απαντήσω στο δεύτερο ερώτημα. Αν είναι και το καλύτερο, είναι κάτι που σχετίζεται με τα κριτήρια που θέτει ο κάθε χρήστης. Και αυτά διαφέρουν από χρήστη σε χρήστη.

Από την άλλη πλευρά, το Galaxy S9+ είναι όμορφο, εξαιρετικά γρήγορο και έχει μία εκπληκτική κάμερα. Να σημειώσω ότι επέλεξα για δοκιμή -ευγενική «χορηγία» της Cosmote- την μεγαλύτερη έκδοση, καθώς θεωρώ ότι η μεγαλύτερη οθόνη προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα συν ότι η ύπαρξη της δεύτερης οπίσθιας κάμερας που λειτουργεί ως «τηλεφακός» βελτιώνει σημαντικά τη λήψη φωτογραφιών. Άποψη που αποδείχθηκε σωστή.

Η πρώτη εντύπωση όταν πιάνεις τη συσκευή είναι πως είναι το ίδιο smartphone με το S8+. Σίγουρα μοιάζουν πολύ οι δύο συσκευές, δεδομένου του κυρτού σχεδιασμού, ο οποίος συνεχίζει να είναι εξαιρετικής αισθητικής, αλλά υπάρχει μία διαφορά που είναι ιδιαίτερα σημαντική σε πρακτικό επίπεδο. Ο αισθητήριας αναγνώρισης του δακτυλικού αποτυπώματος μετακινήθηκε κάτω από την οπίσθια κάμερα με αποτέλεσμα πλέον να είναι πιο εύκολο να ανοίξεις τη συσκευή χρησιμοποιώντας το αποτύπωμα σου. Ήταν ένα από τα ελάχιστα μειονεκτήματα του S8, το οποίο η Samsung -ορθώς- διόρθωσε. Βέβαια, τη συσκευή μπορείς να την ανοίξεις με διάφορους τρόπους (αναγνώριση προσώπου και ίριδα οι πιο «προχωρημένοι») αλλά σε κάθε περίπτωση η βελτίωση όσον αφορά το δακτυλικό αποτύπωμα.

Η οθόνη είναι στις 6,2 ίντσες με ανάλυση Quad HD και τα περιθώρια έχουν μειωθεί περαιτέρω σε σχέση με το S8. Η διαφορά πάντως δεν είναι ιδιαίτερα ορατή, ενώ η οθόνη είναι εξαιρετικής ποιότητας και θα εντυπωσιάσει οποιονδήποτε και αν τη χρησιμοποιήσει. Εξαιρετική είναι και η εμπειρία όσον αφορά την παρακολούθηση video ή για να ακούσεις μουσική, ειδικά αν χρησιμοποιείς τα ακουστικά από την AKG που περιλαμβάνονται μέσα στην ιδιαίτερα καλαίσθητη συσκευασία. Είναι από τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Από πλευράς ταχύτητας, το Samsung Galaxy S9+ δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Ο οκταπύρηνος επεξεργαστής και τα 6 GB μνήμης φροντίζουν ώστε η συσκευή να μην «κολλάει» ακόμη και αν έχετε ουκ ολίγες εφαρμογές ανοικτές.

Εκεί που υπάρχει διαφορά πάντως είναι στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Το νέο Samsung Galaxy S9+ υποστηρίζει την τεχνολογία 4G+ και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να απολαμβάνει απίστευτα γρήγορες ταχύτητες πλοήγησης στο Internet έως 500Mbps. Αρκεί βέβαια να υποστηρίζει αυτές τις ταχύτητες το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείτε. Στην δική μου δοκιμή, χρησιμοποίησα το δίκτυο της Cosmote, η οποία αυτή την περίοδο προωθεί την έννοια του #kalyteroskosmos. Η πραγματικότητα είναι πως ο συνδυασμός του δικτύου της Cosmote με εκείνον του 4G+ δικτύου της Cosmote, το οποίο καλύπτει ήδη το 92% του πληθυσμού της χώρας, είναι εξαιρετικός καθώς η εμπειρία όσον αφορά στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο μέσω του smartphone θα μπορούσε να πει κανείς ότι «απογειώνεται».

Πάντως, ο τομέας όπου υπάρχει η μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με τον προκάτοχο του είναι στην κάμερα. Οι μηχανικοί της Samsung έκαναν εξαιρετική δουλειά πάνω στον συγκεκριμένο τομέα και οι λήψεις -ακόμη και στο αυτόματο mode- είναι πολύ βελτιωμένες, ιδίως οι νυχτερινές, οι οποίες είναι και οι πιο δύσκολες. Οι φωτογραφίες ακόμη και τη νύχτα είναι εξαιρετικά καθαρές για τα δεδομένα ενός smartphone, ενώ η ύπαρξη της δεύτερης κάμερας βοηθά σημαντικά και στον τομέα του zoom.

Πολλοί χρήστες θα λατρέψουν επίσης και τα AR emojis, τα οποία προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία επικοινωνίας, ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι και η δυνατότητα λήψης super slow motion στα 960fps σε ανάλυση 720p. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και είναι από τις περιπτώσεις που τα videos που «ποστάρεις» είναι από αυτά που ζηλεύουν όλοι οι υπόλοιποι.

Τέλος, η Samsung έχει δώσει αρκετή έμφαση και στον ψηφιακό βοηθό της, τον Bixby, ο οποίος μπορεί να μη μιλά ακόμη ελληνικά, αλλά αποδείχθηκε αρκετά έξυπνος και μάλλον θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος σε πολλές καταστάσεις. Είναι από τις λειτουργίες εκείνες που κάνουν το Samsung Galaxy S9+ να αποδεικνύει γιατί είναι στην κορυφή των smartphones αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ