TECH

Facebook: Διέγραψε 135 λογαριασμούς που συνδέονται με τρολ της Ρωσίας

Facebook: Διέγραψε 135 λογαριασμούς που συνδέονται με τρολ της Ρωσίας
REUTERS/Antonio Bronic

Το Facebook διέγραψε 135 λογαριασμούς που συνδέονται με το Ρωσικό Πρακτορείο Έρευνας Διαδικτύου (IRA), μία οργάνωση που κατηγορείται ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις ώστε να προωθήσει την ρωσική κυβέρνηση και να αποδυναμώσει τους αντιπάλους της.

Ο αμερικανικός κολοσσός αναφέρει πως η IRA, η οποία είναι ανάμεσα σε όσους κατηγορούνται από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για συνομωσία με στόχο την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχει καμία θέση στον ιστότοπό της.

Ο Άλεξ Στάμος, ο επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας, τόνισε πως διεγράφησαν 70 προφίλ στο Facebook και ακόμη 65 στο Instagram, που ανήκει στον κολοσσό.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες του Facebook, σύμφωνα με τη «Guardian», ακολουθούσαν τουλάχιστον μία από τις σελίδες που διεγράφησαν, ενώ δύο από τους λογαριασμούς στο Instagram είχαν 500,000 followers.

«Η IRA έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα περίπλοκα δίκτυα ή ψεύτικους λογαριασμούς και να ξεγελάσει όσους χρησιμοποιούν το Facebook, πριν και μετά τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές», είπε ο Στάμος.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν τους θέλουμε στο Facebook. Διαγράψαμε αυτούς τους λογαριασμούς μόνο γιατί ελέγχονται από την IRA, όχι λόγω του περιεχομένους τους».

Ο Στάμος επεσήμανε πως στο μέλλον η εταιρία μπορεί να διαγράψει κάθε λογαριασμό που συνδέεται με την ρωσική οργάνωση.

«Γνωρίζουμε πως η IRA προσπαθεί πάντα να αλλάξει τις τακτικές της για να κρυφτεί από την ομάδα ασφαλείας μας. Θεωρούμε πως θα βρούμε και άλλους (λογαριασμούς) και αν τους βρούμε θα τους διαγράψουμε και αυτούς».

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, χαρακτήρισε την κίνηση «ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας ανά τον κόσμο».

«Αυτές οι σελίδες και λογαριασμοί χρησιμοποιούνταν για να στοχοποιήσουν τους πολίτες της Ρωσία και όσους μιλούν ρωσικά σε γειτονικές χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και η Ουκρανία».

«Σε αυτή την περίπτωση, μερικές από τις σελίδες που διαγράψαμε ανήκουν σε ρωσικά δίκτυα ενημέρωσης, που ανήκουν στην IRA. Η ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που δεν λύνεις πότε πλήρως. Οργανώσεις όπως η IRA είναι εξελιγμένες και εξελίσσονται συνέχεια, αλλά θα συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τις τεχνικές μας για να μείνουμε μπροστά – ειδικά όταν πρόκειται για θέματα εκλογών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ