TECH

Κοινωνικά δίκτυα: Έξι τρόποι που επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία

Κοινωνικά δίκτυα: Έξι τρόποι που επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία

Η «εισβολή» των social media στη ζωή των ανθρώπων είναι πιο έντονη από ποτέ και έχει καταφέρει να ενώσει άτομα από όλον τον πλανήτη. Εχει προκαλέσει, όμως, και μια μεγάλη προσκόλληση στην τεχνολογία -τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. 

Δυστυχώς όμως η εξάρτηση των ανθρώπων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει και έναν βλαβερό αντίκτυπο για τους χρήστες, με τους Βρετανούς να υπολογίζεται πως «τσεκάρουν» τα κινητά τους τηλέφωνα 28 φορές τη μέρα.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί αγνοήσει όλα τα θετικά στοιχεία των social media, αλλά όσοι τα χρησιμοποιούν πολύ συχνά μπορεί να νιώσουν υπερβολικά στενοχωρημένοι ή μοναχικοί.

Οι καλοστημένες και προσεγμένες φωτογραφίες στο Instagram που δεν είναι ό,τι καλύτερο για την αυτοπεποίθηση ή η εμμονή με το σκρολάρισμα της αρχικής σελίδας πριν τον ύπνο που μπορεί να καταλήξει σε έναν κακής ποιότητας ύπνο.

Οι κυριότεροι έξι τρόποι που τα social media επηρεάζουν αρνητικά τους χρήστες, ακόμη και εάν αυτοί δεν το αντιλαμβάνονται, παρουσιάζονται παρακάτω.

Αυτοπεποίθηση

Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς ανασφάλειες. Απλά μερικοί μιλάνε γι’ αυτές, ενώ άλλοι τις κρατούν μέσα τους.

Η σύγκριση με την εμφάνιση άλλων χρηστών που δείχνουν να μην έχουν καμία ατέλεια στο Instagram ή η συνεχής ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση σχέσης τους στο Facebook, είναι συνήθειες πολλών, οι οποίες δεν βοηθούν ιδιαίτερα στον κατευνασμό της έλλειψης αυτοπεποίθησης.

Μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξε πως πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τον «φθόνο του Facebook», ενώ όσοι δήλωσαν πως απέχουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδείχθηκαν πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

Η «γνωριμία» με άλλους ανθρώπους

Οι περισσότεροι θεωρούν πολύ σημαντικό να είναι ικανοί να επικοινωνήσουν και να συνάψουν προσωπικές σχέσεις με τους συνανθρώπους τους.

Ωστόσο, επειδή τις περισσότερες ώρες τις περνούν μπροστά από μία οθόνη και δεν θέλουν να το αλλάξουν αυτό, τείνουν να «έρχονται πιο κοντά» με τους ψηφιακούς τους φίλους σε σχέση με αυτούς στην πραγματική ζωή.

Η Stina Sanders είναι πρώην μοντέλο που έχει 107.000 ακόλουθους στο Instagram και εξηγεί στην Independent πώς πολλές φορές νιώθει πως θα χάνει κάτι που συμβαίνει (FOMO):

«Ξέρω πως μπορεί να μπω σε μία κατάσταση FOMO όταν θα δω φωτογραφίες των φίλων μου σε ένα πάρτι που εγώ δεν πήγα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να νιώσω αρκετά μόνη και αγχωμένη».

σ.σ. FOMO είναι ο φόβος μην χάσεις το τι συμβαίνει και αντιπροσωπεύει μία τάση που έχουν γεννήσει τα social media. Χαρακτηρίζει μία «διάχυτη συνήθεια πως οι άλλοι μπορεί να ζουν μία εμπειρία από την οποία το άτομο αυτό είναι απών. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα είδος κοινωνικού άγχους που βασικό χαρακτηριστικό του είναι η «επιθυμία του ατόμου να παραμένει συνεχώς συνδεδεμένο με το τι κάνουν οι άλλοι».

Μνήμη

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας εύκολος και άμεσος τρόπος να κάνει κάποιος μια... βόλτα στις αναμνήσεις του.

Ωστόσο, μπορούν εύκολα να «διαστρεβλώσουν» τον τρόπο που εσείς θυμάστε συγκεκριμένα γεγονότα.

Πολλοί ξοδεύουν αρκετό χρόνο ώστε να βγάλουν την «τέλεια» φωτογραφία που στο τέλος έχουν ξεχάσει να ζήσουν την εμπειρία αυτή και να την αποτυπώσουν μέσα από τα δικά τους μάτια. «Εάν όλη μας την προσοχή τη δίνουμε στο να βγάλουμε την τέλεια φωτογραφία για να μας θαυμάσουν οι ακόλουθοί μας, θα είμαστε όλο και λιγότερο ικανοί να απολαύσουμε την εμπειρία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας» αναφέρει ο Δρ. Τιμ Μπόνο, συγγραφέας του βιβλίου «Όταν τα like δεν είναι αρκετά».

Ύπνος

Ο ύπνος είναι από τα σημαντικότερα πράγματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων χρησιμοποιεί το κινητό της τηλέφωνο λίγο πριν πέσει για ύπνο, κάνοντας πιο δύσκολη τη διαδικασία.

male 2013929 1920


Πηγή: Pixabay

«Ο εκνευρισμός που προέρχεται είτε από το άγχος είτε από τη ζήλεια λόγω αυτών που βλέπουμε στα μέσα, βάζει το μυαλό μας σε μία διαδικασία “συναγερμού” που μας αποτρέπει από το να κοιμηθούμε» εξηγεί ο Δρ. Μπόνο.

«Επιπλέον το φως της οθόνης που βρίσκεται τόσο κοντά στο πρόσωπό μας, μπορεί να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης (σ.σ. ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από την επίφυση και βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε)».

Διάρκεια προσοχής

Το υποσυνείδητο δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να σας ανησυχεί. Πρέπει να δώσετε βάση και στον χρόνο που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας για να συγκεντρωθεί σε κάτι όσο είστε ξύπνιοι.

Μπορεί να είναι υπέροχο όταν σκεφτόμαστε πόσες πολλές πληροφορίες παίρνουμε καθημερινά από τα social media, αλλά αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι πλέον αποσυντονίζονται πιο εύκολα.

«Τα social media προσφέρουν έναν τρόπο εύκολα προσβάσιμης ψυχαγωγίας, στην οποία δύσκολα μπορούν να αντισταθούν οι χρήστες» εξηγεί ο Δρ. Μπόνο.

Ψυχική υγεία

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο προκαλούν δυστυχία, αλλά μπορούν να οδηγήσουν και στην ανάπτυξη ψυχολογικών προβλημάτων όπως άγχος ή κατάθλιψη.

Τον Μάρτιο αποκαλύφθηκε πως πάνω από το ένα τρίτο της «Γενιάς Ζ» θα διέγραφε τον λογαριασμό του, ενώ σχεδόν το 41% δήλωσε πως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τους προκαλούν άγχος ή λύπη.

Ο Ban Jacobs είναι DJ και έχει παραπάνω από 5.000 ακόλουθούς στο Twitter. Τον Ιανουάριο του 2016 αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από την πλατφόρμα και είδε πως επωφελήθηκε αρκετά:

«Το Twitter όντως με άγχωνε κατά καιρούς καθώς με έκανε να σκέφτομαι πως ακολουθώ χιλιάδες άτομα που ίσως δεν με γνωρίζουν καν. Από τότε που έκανα την παύση αυτή, είχα ένα πιο καθαρή σκέψη και πολύ περισσότερο χρόνο για να κάνω πράγματα όπως το να ξυπνάω τα ξημερώματα και να διαβάζω ένα βιβλίο».

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τις κοινωνικές πλατφόρμες μια για πάντα. Αρκεί όταν νιώσετε και εάν νιώσετε πως σας είναι επιβλαβείς να προσπαθήσετε να καθορίσετε κάποιες ώρες της ημέρας κατά τις οποίες δεν θα ασχολείστε με τους λογαριασμούς σας. Αυτό το μικρό βήμα μπορεί να αποδειχθεί πολύ καθοριστικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ