TECH

To Facebook αποκαλύπτει για πρώτη φορά τους αριθμούς της… ασχήμιας

To Facebook αποκαλύπτει για πρώτη φορά τους αριθμούς της… ασχήμιας
Pixabay

Στοιχεία για τα προφίλ και τις σελίδες που κλείνει αλλά και τις φωτογραφίες τις οποίες «κατεβάζει» έδωσε για πρώτη φορά το Facebook, αποκαλύπτοντας μέσω αριθμών την… ασχήμια του κοινωνικού δικτύου. Ψεύτικοι λογαριασμοί, ακατάλληλο περιεχόμενο, λόγια μίσους και spam είναι λίγα μόνο απ’ όσα βρέθηκαν και απομακρύνθηκαν από προφίλ χρηστών και διάφορες σελίδες.

Όπως ανακοίνωσε το κοινωνικό δίκτυο, το πρώτο τρίμηνο του 2018 έκλεισε 583 εκατομμύρια ψεύτικούς λογαριασμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων απενεργοποιήθηκαν μερικά μόλις λεπτά μετά τη δημιουργία τους.

Μάλιστα, όπως είπε το Facebook, σχεδόν το 100% του περιεχόμενου αυτού εντοπίστηκε πριν κάποιος χρήστης προβεί σε σχετική καταγγελία.

Την ίδια ώρα, αφαιρέθηκαν 837 εκατομμύρια μηνύματα spam. Παρόλα αυτά, το «πνευματικό τέκνο» του Μαρκ Ζάκερμπεργκ παραδέχτηκε ότι τα εργαλεία του δυσκολεύονται ακόμη στην ανίχνευση της «γλώσσας του μίσους».

«Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε για να μπορέσουμε να την αποτρέψουμε» είπε o Guy Rosen, αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντων.

Και αυτό, όπως εξηγεί ο ίδιος, επειδή τα τεχνολογικά μέσα δεν είναι ακόμη σε θέση να ανιχνεύσουν την προσβλητική γλώσσα, καθώς τα συμφραζόμενα παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο.

«Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο για να κατανοήσει εάν κάποιος προσπαθεί να “σπείρει” το μίσος ή εάν περιγράφει κάτι που του συνέβη για να ευαισθητοποιήσει τους υπόλοιπους χρήστες για το θέμα» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Την ίδια ώρα, σε αρκετούς τομείς -όπως spam, πορνογραφία ή ψεύτικους λογαριασμούς- έχουμε να κάνουμε με αντάξιους αντιπάλους που συνεχώς αλλάζουν τακτικές για να παρακάμψουν τους ελέγχους μας… Αυτός είναι και ο λόγος που επενδύουμε συνεχώς στους ανθρώπους και στην καλύτερη τεχνολογία για να κάνουμε το Facebook πιο ασφαλές για όλους».

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν, επίσης, πως το Facebook πιστεύει ότι 3-4% των προφίλ των χρηστών είναι ψεύτικά. Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι αφαιρέθηκαν 11 εκατομμύρια γυμνές φωτογραφίες ή σεξουαλικό περιεχόμενο.

Όσον αφορά στο βίαιο περιεχόμενο, τo κοινωνικό δίκτυο είπε ότι περί τα 3,4 εκατ. αναρτήσεις είτε απομακρύνθηκαν είτε τοποθετήθηκε σχετική σήμανση.

Το Facebook έχει περί τους 2 δισ. χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πριν από λίγο καιρό, το κοινωνικό δίκτυο βρέθηκε στο μάτι του... κυκλώνα

Πριν από λίγο καιρό, το κοινωνικό δίκτυο βρέθηκε στο μάτι του... κυκλώνα λόγω του σκανδάλου Cambridge Analytica και την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμύρια χρηστών.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατέθεσε για αρκετές ώρες στο αμερικανικό κογκρέσο επί του ζητήματος και, όπως φαίνεται, η εταιρεία πλέον προσπαθεί να αναδείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ