TECH

Έξυπνα σπίτια, αυτοκίνητα κινητά, παιχνίδια θα μας παρακολουθούν το 2016

Έξυπνα σπίτια, αυτοκίνητα κινητά, παιχνίδια θα μας παρακολουθούν το 2016
REUTERS/AMIR COHEN

 Τα πάντα γύρω μας θα αρχίσουν να εμφανίζουν αυξημένη νοημοσύνη: τα αυτοκίνητά μας, τα σπίτια, τα παιχνίδια με κορωνίδα όλων αυτών τις νέες συσκευές κινητών.

Ίσως, ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα μίας εποχής που τελειώνει, το τηλεκοντρόλ να αποτελέσει παρελθόν καθώς οι νέες τηλεοράσεις σε ακούνε, διαρκώς. Οι ενστάσεις που εγείρονται από το «κόστος» σε ζητήματα όπως αυτό της ιδιωτικότητας είναι πολλές και πάνε χέρι-χέρι με την επέλαση των έξυπνων συσκευών είναι γεγονός.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Associated Press, αυτά είναι ορισμένα από τα παραδείγματα των έξυπνων συσκευών που θα αποκρίνονται και θα καταγράφουν:

- Τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν με παιχνίδια με ακοή, συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και υπολογιστική ισχύ. Την ίδια ώρα η Μπάρμπι, ο Dino ο Δεινόσαυρος ή ένας απλός πιγκουίνος θα καταγράφει δεδομένα που υπό άλλες συνθήκες, η διαμοίρασή τους θα ήταν απαγορευτική.

- Τα αυτοκίνητα με βελτιωμένες υπηρεσίες GPS και αισθητήρες υποβοηθητικούς για το παρκάρισμα θα παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες για τον οδηγό αλλά και σημαντικές πληροφορίες για τις κινήσεις του στην πόλη.

- Οι θερμοστάτες της Nest, εταιρεία που πλέον βρίσκεται στην κατοχή της Google, θα φροντίζουν για τις λειτουργίες του σπιτιού αλλά και για την αποδοτικότερη ενεργειακή διαχείριση. Την ίδια ώρα, τα δεδομένα που θα διατηρούν ή θα διακινούν διαδικτυακά, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε διαρρήκτες τεχνολογικά καταρτισμένους.

- Οι κάμερες ασφαλείας κατοικιών θα είναι φτηνότερες και πιο αξιόπιστες, παραμένοντας, όμως, ευάλωτες στους χάκερ. Ήδη, υπάρχουν online διαδικτυακοί τόποι που παρουσιάζουν υλικό από κάμερες που δεν προστατεύονται από κωδικό ασφαλείας.

- Οι συσκευές που φοριούνται και καταγράφουν δεδομένα υγείας όπως ο καρδιακός παλμός, θα αποβούν ιδιαίτερα αποδοτικές για την «κοινωνική» άθληση, όμως ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εταιρείες και κακοπροαίρετους, ιδιαίτερα αν συνδυάζονται με δεδομένα GPS.

H νέα εποχή, λοιπόν, των έξυπνων συσκευών και των μεγάλων δεδομένων, απαιτούν και μία νέα ισορρροπία, προσαρμοσμένη στις επιταγές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη

Το αλμανάκ της τεχνολογίας για το 2015
Παγκόσμιες δαπάνες 1,3 δισ. δολαρίων για το Internet of Things
Wingboard: Το μεταφορικό μέσο του μέλλοντος!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ