TECH

Αγωγές κατά της Apple και στην Ευρώπη, μετά την παραδοχή ότι επιβραδύνει τα παλιότερα iPhone

Αγωγές κατά της Apple και στην Ευρώπη, μετά την παραδοχή ότι επιβραδύνει τα παλιότερα iPhone

Αντιμέτωπη με τα δικαστήρια και της Ευρώπης βρίσκεται πλέον η Apple μετά την αμφιλεγόμενη πρακτική της να επιβραδύνει τα παλιότερα iPhone της.

Πίσω από την αγωγή κατά του τεχνολογικού κολοσσού βρίσκονται οι Euroconsumers, μια ομάδα πέντε ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών, η οποία την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι διεκδικεί αποζημιώσεις συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ για παραπλανητικές διαβεβαιώσεις για τον χρόνο ζωής παλαιότερων iPhone.

Η αγωγή καλύπτει περισσότερα από 3 εκατομμύρια iPhone 6, 6 Plus, 6S και 6S Plus από το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Η κίνηση της Apple να παραδεχτεί το 2017 ότι τα software updates που σχεδίασε για να εμποδίσει το κρασάρισμα των μπαταριών της στα παλαιότερα iPhones επιβραδύνουν τις συσκευές προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολλούς χρήστες των έξυπνων συσκευών της.

Οι αγωγές αποτελούν «καθρέφτη» ανάλογων που έχουν υποβληθεί στις ΗΠΑ, τόσο για τις μπαταρίες όσο και για αναβαθμίσεις λογισμικού, οι οποίες επιβράδυναν τη λειτουργία των συσκευών και οι οποίες οδήγησαν σε έναν προτεινόμενο διακανονισμό ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο.

Η Apple συμφώνησε μέσα στον Νοέμβριο να πληρώσει 113 εκατ. δολάρια προκειμένου να «κλείσει» την υπόθεση με ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

«Οι καταναλωτές είναι εξαιρετικά ανήσυχοι από τη φθορά των προϊόντων σε πολύ μικρό χρόνο, με τα iPhone 6 να αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης», ανέφερε ο Els Bruggeman εκ μέρους της Euroconsumers.

«Το γεγονός αυτό όχι μόνο προκαλεί ενόχληση και χρηματοοικονομική ζημία, αλλά είναι και εντελώς ανεύθυνο από περιβαλλοντική άποψη».

Η Apple, σε δήλωσή της, αναφέρει: «Ποτέ δεν κάναμε -και ποτέ δεν θα κάναμε- οτιδήποτε το οποίο ηθελημένα θα μείωνε τον χρόνο ζωής οποιουδήποτε προϊόντος της Apple ή που θα υποβάθμιζε την καταναλωτική εμπειρία μέσω των αναβαθμίσεων λογισμικού».

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας επέβαλε πρόστιμο στην Apple 10 εκατομμυρίων ευρώ το 2018 αφού διαπίστωσε ότι είχε παραπλανήσει τους καταναλωτές να εγκαταστήσουν τις ενημερώσεις λογισμικού σε παλαιότερα iPhone χωρίς να τους προειδοποιήσει για την επίδραση στην απόδοση της συσκευής.

Τον Μάιο, ένα διοικητικό δικαστήριο στην Ιταλία επικύρωσε την απόφαση όταν η Apple άσκησε έφεση. Αυτή η απόφαση καθιέρωσε τη νομική βάση για τις αγωγές, είπε ο Bruggeman.

«Οι καταναλωτές δεν δέχονται πλέον αυτού του είδους τη συμπεριφορά», πρόσθεσε. «Όχι μόνο προκαλεί απογοήτευση και οικονομική ζημία, αλλά από περιβαλλοντική άποψη είναι επίσης εντελώς ανεύθυνη».

Apple faces lawsuits in Europe over slowing down older iPhones, by Hanna Ziady, CNNi Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ