TECH

Χόκινγκ και Ζάκερμπεργκ χρηματοδοτούν διαστημικά ταξίδια

Χόκινγκ και Ζάκερμπεργκ χρηματοδοτούν διαστημικά ταξίδια
Ο διάσημος φυσικός Στιβεν Χόκινγκ REUTERS

Ο Στήβεν Χώκινγκ , ο Γιούρι Μίλνερ και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, χρηματοδοτούν με 100 εκατομμύρια δολάρια ένα ταξίδι στο διάστημα. 

Ο φιλάνθρωπος της Σίλικον Βάλεϊ( Silicon Valley) Γιούρι Μίλνερ (Yuri Milner) και ο πιο διάσημος φυσικός Στήβεν Χώκινγκ (Stephen Hawking) έχουν ανακοινώσει τη χρηματοδότηση μιας 20χρονης έρευνας στα πλησιέστερα αστέρια για το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Τρίτος χρηματοδότης της διαστημικής επιχείρησης θα είναι ο ιδρυτής του Facebook.

«Είναι ένα μεγάλο άλμα για την ανθρώπινη ιστορία», δήλωσε στη Guardian ο Μίλνερ. Επιπλέον , ο καθηγητής της φυσικής ανακοίνωσε: « Η Γη είναι ένα υπέροχο μέρος, αλλά δεν θα ζει για πάντα. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα κατοικία προς τα αστέρια. Είναι ένα σημαντικό βήμα, ένα τέτοιο ταξίδι».

Το πρότζεκτ θα διευθύνει ο Πίτ Γόρντεν (Pete Worden), διευθυντής της μονάδας ερευνών της NASA. Σημαντικά πρόσωπα της επιστημονικής κοινότητας θα λάβουν επίσης μέρος στην επιχείρηση. «Υπάρχουν περίπου είκοσι προκλήσεις που χρειάζονται την βοήθεια της επιστημονικής υποστήριξης, είμαστε ασφαλώς πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουμε τη δουλειά τους», στηρίζει ο Γόρντεν.

Τα διαστρικά ταξίδια είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Ο Άλφα του Κενταύρου είναι το εγγύτερο αστρικό σύστημα στον Ήλιο και ο στόχος όλων αυτών των ερευνητών. Πιστεύουν ότι θα μπορούν να βρουν ένα αστέρι, το οποίο θα περιστρέφεται γύρω από έναν ήλιο, θα έχει πετρώδη σύσταση και νερό, παρόμοια χαρακτηριστικά δηλαδή με τη Γη.

Ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας τονίζει: «Έχουμε εμπνευστεί από το Vostok, το Voyager και άλλες σημαντικές αποστολές του διαστήματος. Ήρθε η ώρα να ανθίσει η εποχή της διαστρικής πτήσης, αλλά για να το καταφέρουμε, πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτόν τον νέο στόχο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ