TECH

Κίνα: Εφαρμογές στα κινητά για την ενοικίαση ανθρώπων

Κίνα: Εφαρμογές στα κινητά για την ενοικίαση ανθρώπων

Στην Κίνα, όπου οι εφαρμογές για κινητές συσκευές έχουν τεράστια κυκλοφορία και ο ανταγωνισμός μεταξύ των χρηστών τους αυξάνεται συνεχώς, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι θα κάνουν ότι χρειάζεται για να πετύχουν.

Αυτό περιλαμβάνει εφαρμογές που παρουσιάζουν πραγματικό κίνδυνο ακόμα και το να βρεθεί κανείς μπλεγμένος σε κυκλώματα πορνείας ή τον κίνδυνο βιασμού. Η κινεζική κυβέρνηση έχει κάνει μακροχρόνιες εκστρατεία ενάντια στην διαδικτυακή πορνογραφία, αλλά η άνθηση πλατφορμών όπως το Quick Come Rent Me (σε ελληνική μετάφραση Έλα και Νοίκιασε με Τώρα), δείχνει και τα όρια αυτής της επέμβασης.

Το Quick Come Rent Me, όπως δεκάδες παρόμοιες υπηρεσίες, λειτουργεί μέσω ενός δημόσιου λογαριασμού στην εφαρμογή για κινητά WeChat, μια υπηρεσία συνομιλίας που λειτουργεί επίσης ως πλατφόρμα για άλλες εφαρμογές. Προσφάτως, οι επιχειρήσεις ενοικίασης έχουν γίνει ένα μέσο κοινωνικοποίησης και εύρεσης ραντεβού. Μία αναζήτηση με την φράση «άνθρωποι προς ενοικίαση» στο WeChat αποκάλυψε 38 δημόσιους λογαριασμούς.

Οι εν λόγω χρήστες επιτρέπουν σε άλλους ανθρώπους να τους νοικιάζουν με την ώρα ως συντρόφους για φαγητό, οικογενειακά τραπέζια η ακόμη και για να δουν μαζί τηλεόραση στον καναπέ.

Οι δραστηριότητες αυτές δεν είναι τόσο αθώες όσο ακούγεται και πολλές από αυτές τις πλατφόρμες συχνά διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους και την κωδικοποιημένη επικοινωνία που αυτές προσφέρουν, πράγμα που ενισχύει την δυνατότητα παράνομων σεξουαλικών δραστηριοτήτων.

Μία πλατφόρμα που ονομάζεται Rent a Girl (Νοίκιασε ένα Κορίτσι), περιγράφει τις υπηρεσίες της ως «μαγικό ραντεβού», όπου οι χρήστες «μπορούν να νοικιάσουν συνοδό για να παίξουν παιχνίδια, για να δειπνήσουν μαζί, να τραγουδήσουν καραόκε ακόμη και να ερωτευτούν». Τον Απρίλιο, το Quick Come Rent Me πρόσθεσε μία νέα υπηρεσία που λέγεται «call bed», δηλαδή να ξυπνήσεις μαζί με κάποιον το πρωί, αλλά επίσης σημαίνει και αναστεναγμός κατά τη συνουσία.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή του Quick Come Rent Me, Φάν Γιούλονγκ (Fan Yulong), «αν εντοπίσουμε ανάρμοστη συμπεριφορά, διαγράφουμε αμέσως το προφίλ του χρήστη». Όμως σε συνέντευξη του τον Μάρτιο, ο Γιούλονγκ δήλωσε ότι μόνο 20 προφίλ έχουν αφαιρεθεί από την πλατφόρμα, νούμερο ασήμαντο, αν λάβουμε υπόψη ότι η εφαρμογή έχει περίπου μισό εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες.

Οι εφαρμογές όπως το Quick Come Rent Me καταλαμβάνουν μία νομική «γκρίζα ζώνη», σύμφωνα με τον Ζού Γουέι, καθηγητή πολιτικών επιστημών και νομικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στη Κίνα. Είναι νόμιμο να νοικιάζεις τις υπηρεσίες σου διαδικτυακά. Αλλά «δεν μπορείς να νοικιάσεις το σώμα σου, ως αντικείμενο ενός επιχειρηματικού συμβολαίου», δήλωσε ο Ζάο Ζανλίν, δικηγόρος που ειδικεύεται στη νομοθεσία του κινεζικού κυβερνοχώρου, στο Foreign Policy. «Έτσι, αν νοικιάσετε ένα φίλο, μία φίλη, μία πόρνη, η μία ερωμένη, αυτό δεν είναι μία έγκυρη σύμβαση, είναι παράνομο». Η ουσία του προβλήματος είναι πως θα αναγνωρίσουμε την ευθύνη της πλατφόρμας για τις παράνομες δραστηριότητες που συμβαίνουν. «Η χώρα μας δεν έχει αναγνωρίσει ρητά την πλατφόρμα», δήλωσε ο Γουέι. «Οι κανονισμοί αναφέρουν σαφώς ότι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, και ανακαλυφθεί ότι η πλατφόρμα εν γνώσει της επέτρεψε να συμβεί κάτι παράνομο, τότε θεωρείται υπεύθυνη για παρανομία».

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του διαδικτύου στην Κίνα, οι πλατφόρμες είναι υπεύθυνες για την απαγόρευση «ύποπτων πληροφοριών» και οι νόμοι απαγορεύουν οτιδήποτε περιέχει «βωμολοχία, πορνογραφία, τυχερά παιχνίδια, δολοφονίες, ή την υποκινούμενη διάπραξη εγκλημάτων». Αυτό που είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους του Quick Come Rent Me, είναι τι θα συμβεί όταν δύο χρήστες βρεθούν στον πραγματικό κόσμο. «Αν δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο με το προφίλ κάποιου χρήστη, αλλά η συμπεριφορά του έξω από αυτή είναι παράνομη, είναι δύσκολο να το ανιχνεύσουμε», δήλωσε ο Ζάο.

Η εφαρμογή Quick Come Rent Me ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2015. Συν-ιδιοκτήτης αυτής ο επιχειρηματίας Χανγκζού (Hangzhou). Τον Μάρτιο η πλατφόρμα εξασφάλισε πάνω από 700 χιλιάδες ευρώ μέσω χρηματοδότησης ανώνυμου επενδυτή.

Με την πορνεία να είναι τυπικά παράνομη στην Κίνα, πολλά κομμωτήρια και ινστιτούτα μασάζ προσφέρουν υπηρεσίες οίκων ανοχής. Οι κινεζικές αρχές κάνουν προσπάθειες για την επιβολή απαγορεύσεων, συλλαμβάνοντας εργαζομένους στον τομέα του σεξ αλλά και των πελατών τους, κλείνοντας επιχειρήσεις και κλείνοντας ιστοσελίδες που δημοσιεύουν άσεμνο περιεχόμενο.

Μερικοί από τους άνδρες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα επιμένουν ότι το κάνουν για να βρουν παρέα και τίποτα περισσότερο. Ο Μαρς Μα (Mars Ma), ένας παντρεμένος άνδρας 30 ετών που ζει στο Πεκίνο, δηλώνει περιστασιακός χρήστης και αγοραστής του Quick Come Rent Me. «Συνήθως νοικιάζω κορίτσια όταν ταξιδεύω». «Μπορώ να βρω κάποια ντόπια κοπέλα και να βγούμε να διασκεδάσουμε». Ο ίδιος δήλωσε ότι επικοινωνεί μόνο με γυναίκες και επέμενε ότι η σύζυγός του, γνωρίζει για αυτές τις συναντήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ