TECH

Aυτός είναι ο εφευρέτης του bitcoin

Aυτός είναι ο εφευρέτης του bitcoin
REUTERS

Ένα τεχνολογικό μυστήριο διάρκειας ετών φαίνεται πως έφτασε στο τέλος του. 

Ο Αυστραλός καινοτόμος επιχειρηματίας Kρεγκ Ράιτ παραδέχτηκε πως είναι ο εφευρέτης του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, παρέχοντας μάλιστα και τεχνολογικές αποδείξεις επ΄αυτού.

Όπως μεταδίδει το BBC τον ισχυρισμό του κ. Ράιτ επιβεβαίωσαν και σημαντικοί παράγοντες της κοινότητας του ψηφιακού νομίσματος.

Ο κ. Ράιτ που για χρόνια φημολογούνταν πως είναι ο δημιουργός του bitcoin αποκάλυψε την ιδιότητα στο BBC, τον Economist και το GQ.

Στη συνάντηση του με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ υπέγραψε ψηφιακά μηνύματα χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά κλειδιά που είχαν δημιουργηθεί τις πρώτες μέρες δημιουργίας του bitcoin. Τα συγκεκριμένα κλειδιά είναι άμεσα συνδεδεμένα με παρτίδες από bitcoin που έχουν δημιουργηθεί από τον «Σατόσι Νακαμότο», όπως ήταν το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο άγνωστος ως τώρα εφευρέτης του bitcoin.

Σύμφωνα με το BBC, ο κ. Ράιτ προχώρησε σε αυτή την παραδοχή ελπίζοντας να λήξει ένα σήριαλ ετών σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του Σατόσι Νακαμότο.

«Υπάρχουν πολλές κατασκευασμένες ιστορίες και δεν μου αρέσει να πληγώνονται άνθρωποι για τους οποίους νοιάζομαι. Δεν το έκανα (την αποκάλυψη) επειδή ήταν επιλογή μου. Δε θέλω να είμαι το δημόσιο πρόσωπο του bitcoin ή κάτι τέτοιο. Δε θέλω χρήματα, δε θέλω δόξα, δε θέλω θαυμασμό. Θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω και να μείνω μόνος μου» δήλωσε.

Το bitcoin που χρησιμοποιείται ήδη από χιλιάδες διαδικτυακές ιστοσελίδες ακόμη και από ορισμένα «πραγματικά» καταστήματα, μπορεί να ανταλλαγεί με υπηρεσίες (για την πληρωμή μιας διαδρομής με ταξί, για παράδειγμα), με εμπορεύματα αλλά και με άλλα νομίσματα από τη στιγμή που το άλλο μέρος της συναλλαγής αποδέχεται τον εντολέα.

Εργαλείο, σύμφωνα με τους επικριτές του, κάθε παράνομης συναλλαγής λόγω της ανωνυμίας των πληρωμών, το bitcoin είναι, εξάλλου, στην παρούσα μορφή του, ευεπίφορο στην κλοπή ή σε κάθε άλλη επιχείρηση απάτης και πολλές χώρες σκέπτονται να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για τη χρήση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ