TECH

Έρχεται η κινητή τηλεφωνία στο Μετρό

Έρχεται η κινητή τηλεφωνία στο Μετρό
Το πρόβλημα της απουσίας κάλυψης με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στο Μετρό πρόκειται να λυθεί σταδιακά AP/Andre Penner

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δούμε τα πρώτα τμήματα των γραμμών του Μετρό της Αθήνας όπου οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα τους ακόμη και όταν οι συρμοί κινούνται μέσα στις σήραγγες.

Το πρόβλημα της απουσίας κάλυψης με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στο Μετρό πρόκειται να λυθεί σταδιακά μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης που υπέγραψαν πριν περίπου ένα μήνα η ΣΤΑΣΥ, ο φορέας λειτουργίας του Μετρό, με την Cosmote και τη Vantage Towers.

Η τελευταία είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται, ουσιαστικά, τους σταθμούς βάσης των δικτύων κινητής της Vodafone και της Wind, όπερ σημαίνει ότι η συμφωνία αφορά και τα τρία δίκτυα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι εργασίες για την εγκατάσταση του εξοπλισμού ξεκινούν άμεσα αλλά η κάλυψη θα επεκτείνεται σταδιακά καθώς οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται ώρες που δεν λειτουργεί το μετρό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προς το τέλος του έτους θα υπάρχει αρχικά κάλυψη 5 σταθμών και των τμημάτων μεταξύ αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, θα είναι το τμήμα μεταξύ των σταθμών Ελληνικού και Αγίου Δημητρίου, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την κάλυψη όλου του δικτύου του Μετρό θα είναι της τάξεως των 2,5 – 3 ετών.

Η κάλυψη αφορά δίκτυα 4G/5G, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες θα απολαμβάνουν αρκετά υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων. Επιπλέον, ο σχεδιασμός της υποδομής είναι κοινός για όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο.

Πρακτικά, με αυτό το έργο λύνεται ένα πρόβλημα που υπάρχει καθώς όταν οι επιβάτες του μετρό δεν μπορούν πρακτικά αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιήσουν τα smartphone τους όταν χρησιμοποιούν το Μετρό παρά μόνο όταν βρίσκονται σε ορισμένους σταθμούς των Γραμμών 2 και 3, όπως είναι, για παράδειγμα, το Σύνταγμα.

Σε πολλούς σταθμούς, το σήμα είναι ιδιαίτερα ασθενές και πρακτικά δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το smartphone του για να έχει πρόσβαση σε εφαρμογές και το Διαδίκτυο.

Σημειώνεται πάντως πως στους επόμενους μήνες θα δούμε να λειτουργούν και WiFi δίκτυα στους σταθμούς του Μετρό, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα WiFi4GR, το οποίο θα αρχίσει σύντομα να υλοποιείται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ