TECH

Apple Vision Pro: Η είσοδος του αμερικανικού κολοσσού στο AR και το στοίχημα του spatial computing

Apple Vision Pro: Η είσοδος του αμερικανικού κολοσσού στο AR και το στοίχημα του spatial computing

Όταν τα στελέχη της Apple φθάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο για την πιο σημαντική ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού μετά το iPhone, τότε είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση έχει μεγάλη σημασία για την εταιρεία από την Καλιφόρνια. Και το Apple Vision Pro, το οποίο σηματοδοτεί την είσοδο της Apple στο χώρο της αποκαλούμενης «μεικτής» πραγματικότητας (mixed reality), είναι όντως ένα μεγάλο στοίχημα για την αμερικανική εταιρεία.

Το Apple Vision Pro παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο του WWDC, του ετήσιου συνεδρίου της Apple για τους δημιουργούς εφαρμογών (developers) του οικοσυστήματος της

. Και εκ πρώτης όψεως μοιάζει με μία κάσκα VR (virtual reality) σαν αυτές που προωθεί η Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Όμως, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μηχάνημα που ουσιαστικά αποτελεί μία νέα κατηγορία προσωπικού υπολογιστή που θέλει να προσφέρει μία καινούρια computing εμπειρία στους χρήστες καθώς επιδιώκει να συνδυάσει τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο.

Το Apple Vision Pro υποστηρίζει εφαρμογές τόσο AR (augmented reality) όσο και VR αλλά η μεγάλη διαφορά είναι ότι ουσιαστικά πρόκειται για έναν αυτόνομο υπολογιστή που δημιουργεί μία τεράστια οθόνη μπροστά στα μάτια του χρήστη χωρίς, μάλιστα, να τον αποσυνδέει από τον υπόλοιπο κόσμο εκτός και αν ο ίδιος το επιλέξει, πατώντας απλά ένα κουμπί που βρίσκεται πάνω στην κάσκα. Η Apple έδειξε αρκετές χρήσεις όπου, για παράδειγμα, ο χρήστης είχε ένα έγγραφο Word μπροστά στα μάτια του και μπορούσε να το επεξεργαστεί χρησιμοποιώντας ένα ασύρματο πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι.

Ή να βλέπει μία ταινία σε μία τεράστια οθόνη ξαπλωμένος στο καναπέ ή στον κρεβάτι του.

Σε μια άλλη επίδειξη demo, έδειξε ένα άτομο να κοιτάζει διάφορα ψηφιακά αντικείμενα όπως το Safari browser, μηνύματα και ένα παράθυρο Apple Music, όλα αιωρούμενα πάνω από ένα τραπέζι στον πραγματικό κόσμο. Η Apple έδειξε επίσης ένα πληκτρολόγιο να αιωρείται στον πραγματικό χώρο.

Το Apple Vision Pro χρησιμοποιεί έναν δικό του λειτουργικό σύστημα (visionOS), το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μέσω χειρονομιών ακόμη και κινήσεων του κεφαλιού συν τις φωνητικές εντολές. Η Apple έκανε λόγο για spatial computing (σ.σ. σε μία λίγο ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε πληροφορική χώρου) όπου η οθόνη είναι ο τρισδιάστατος χώρος μπροστά στα μάτια μας.

Πότε έρχεται;

Η παρουσίαση ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή αλλά η συσκευή δεν πρόκειται να είναι σύντομα διαθέσιμη ούτε θα είναι προσιτή σε πρώτη φάση. Σύμφωνα με την Apple, το κόστος απόκτησης του Apple Vision Pro θα ξεκινά από τα 3499 δολάρια (προ φόρων) και θα είναι διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2024, χωρίς, όμως, να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο λόγος που το παρουσίασε τόσο νωρίς είναι ότι θέλει να δώσει την ευκαιρία στους developers να αναπτύξουν εφαρμογές που να αξιοποιούν τις δυνατότητες του Apple Vision Pro, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα υπάρξει και εξειδικευμένο κατάστημα εφαρμογών (app store).

Η συσκευή έχει γυάλινη πρόσοψη και πλαίσιο από αλουμίνιο και περιέχει πέντε αισθητήρες, 12 κάμερες, την οθόνη και μια υπολογιστική μονάδα που κατά πάσα πιθανότητα ψύχεται με ανεμιστηράκι. Το Apple Vision Pro ενσωματώνει έναν επεξεργαστή Apple M2, ενώ η μάσκα και ο ιμάντας του έχουν υφασμάτινη επένδυση και είναι αρθρωτά με την Apple να δηλώνει ότι μπορούν να λυγίζουν για να προσαρμόζονται σε διάφορα σχήματα προσώπου και μεγέθη κεφαλής. Το στήριγμα κεφαλής είναι ραβδωτό και εφαρμόζει γύρω από το πίσω μέρος του κεφαλιού σας, ενώ μπορείτε να αλλάζετε διαφορετικά μεγέθη και στυλ ζώνης. Η Zeiss έχει δημιουργήσει προσαρμοσμένα οπτικά ένθετα που προσαρμόζονται μαγνητικά στους φακούς για όσους φορούν γυαλιά. Διαθέτει εξωτερική μπαταρία που διαρκεί έως και δύο ώρες και μπορεί να συνδεθεί μέσω ενός «εύκαμπτου υφασμάτινου καλωδίου», ώστε να χωράει σε μια τσέπη.

Η Apple υπόσχεται ότι η οθόνη δεν έχει καμία σχέση με άλλες αντίστοιχες συσκευές «μεικτής» πραγματικότητας headsets που κυκλοφορούν και θα ξεχωρίζουν για την «πρωτοφανή ευκρίνεια που θα προσφέρει», με δυνατότητα αναπαραγωγής 4K video.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ