TECH

Αντίγραφο κομματιού των μαρμάρων του Παρθενώνα κατασκεύασε ρομπότ της TorArt

Αντίγραφο κομματιού των μαρμάρων του Παρθενώνα κατασκεύασε ρομπότ της TorArt
Unsplash

Ένα σχεδόν πανομοιότυπο αντίγραφο του αλόγου του άρματος της Σελήνης, από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, κατασκεύασε ρομπότ της ιταλικής εταιρείας TorArt, η οποία ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών στον τομέα της γλυπτικής τέχνης.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα της η γαλλική εφημερίδα Les Echos, μεγάλοι σύγχρονοι καλλιτέχνες, όπως ο Κουνς και ο Χιρστ, έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών της TorArt , η οποία μεταξύ άλλων επιθυμεί μέσω της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει, «να ενθαρρύνει τα μεγάλα μουσεία να επιστρέψουν ορισμένα έργα τέχνης στις χώρες προέλευσής τους».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το αντίγραφο δημιουργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του IDA (Institute for Digital Archaeology), ο ιδρυτής του οποίου Ροζέ Μισέλ θέλησε να το χαρίσει στο Βρετανικό Μουσείο. Όμως το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να εκθέσει το αντίγραφο, το οποίο βρήκε καταφύγιο στο Μουσείο Freud του Λονδίνου.

«Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μου είπε ότι οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί εκεί όχι για να δουν αντίγραφα αλλά πρωτότυπα. Έπρεπε να του υπενθυμίσω ότι στο μουσείο του εκτίθενται επί του παρόντος 50.000 αντίγραφα!», δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα ο ιδρυτής του IDA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ