TECH

Τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ανακοίνωσε ο Ίλον Μασκ

Τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ανακοίνωσε ο Ίλον Μασκ
Η xAI είναι η νέα εταιρεία του Ίλον Μασκ, που θέλει να δημιουργήσει το δικό του ChatGPT AP Photo/Susan Walsh

Ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη, έχοντας εκδηλώσει εδώ και μήνες την πρόθεσή του να δημιουργήσει το αντίπαλο δέος του ChatGPT.

Η εταιρεία, που ονομάζεται xAI, αποκάλυψε την ιστοσελίδα της και μια ομάδα δώδεκα στελεχών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, θα διευθύνεται από τον Μασκ και «θα συνεργάζεται στενά με την X (Twitter), την Tesla και άλλες εταιρείες για να σημειώσουμε πρόοδο προς επίτευξη του στόχου μας».

Ποιος είναι ο στόχος αυτός; «Ο στόχος της xAI είναι να κατανοήσουμε την πραγματική φύση του σύμπαντος», αναφέρει η ιστοσελίδα, με λόγια που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει ο Μασκ για να περιγράψει τις φιλοδοξίες του για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Μασκ ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT, αλλά αργότερα επέκρινε την εταιρεία για την εισαγωγή περιορισμών που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν το chatbot από το να δίνει προκατειλημμένες ή σεξιστικές απαντήσεις.

«Ο κίνδυνος του να εκπαιδεύεις την τεχνητή νοημοσύνη να είναι woke – με άλλα λόγια, να λέει ψέματα – είναι θανάσιμος», έγραψε ο Μασκ στο Twitter τον περασμένο Δεκέμβριο, απαντώντας σε έναν χρήστη που ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI αν ήταν δυνατόν να «απενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις woke» στο ChatGPT.

Σε συνέντευξή του στο Fox News τον περασμένο Απρίλιο ο Μασκ είχε αναφέρει: «Θα ξεκινήσουμε κάτι που ονομάζω TruthGPT», περιγράφοντάς το ως μια «τεχνητή νοημοσύνη που αναζητά την αλήθεια» και που «ενδιαφέρεται για την κατανόηση του σύμπαντος».

Δεν έγιναν διαθέσιμες άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή της xAI, ωστόσο στην ιστοσελίδα της αναφέρεται ότι η εταιρεία βρίσκεται σε φάση προσλήψεων προσωπικού. Προς το παρόν, και οι δώδεκα υπάλληλοι που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα είναι άνδρες.

Προβλήματα για το Twitter

Η ανακοίνωση του τελευταίου εγχειρήματος του Μασκ έρχεται σε μία περίοδο αναταράξεων για τον Αμερικανό μεγιστάνα. Το Twitter, η εταιρεία που εξαγόρασε τον Οκτώβριο για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιμετωπίζει τώρα ένα αβέβαιο μέλλον αφού η Meta ξεκίνησε μια αντίπαλη εφαρμογή με την ονομασία Threads. Η εφαρμογή της Meta ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια εγγραφές σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ενώ υπήρξαν πολλαπλές αναφορές για μείωση της χρήσης του Twitter.

Εκτός από το Twitter, ο Μασκ διευθύνει πολλές άλλες εταιρείες, όπως οι Tesla, SpaceX, Neuralink και The Boring Company.

Με πληροφορίες από: Elon Musk announces a new AI company by Catherine Thorbecke, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ