TECH

IFA 2023: Το «έξυπνο» σπίτι αποκτά νοημοσύνη χάρη στο ΑΙ

IFA 2023: Το «έξυπνο» σπίτι αποκτά νοημοσύνη χάρη στο ΑΙ

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και στο χώρο των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών αποτελεί τη νέα τάση μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών που σπεύδουν να παρουσιάσουν ακόμη πιο «έξυπνα» προϊόντα, τα οποία αξιοποιούν το ΑΙ προκειμένου να προσφέρουν καλύτερη εμπειρία στους καταναλωτές όσον αφορά τη χρήση των ψυγείων, των πλυντηρίων και των ρούχων τους.

Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής IFA, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων παγκοσμίως, η οποία άνοιξε τις πύλες της την 1η Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Μία έκθεση που έχει αρκετές απουσίες (π.χ. Sony, Huawei και τους περισσότερους από τους κατασκευαστές προσωπικών υπολογιστών) καθώς αρκετοί από τους μεγάλους «παίκτες» προτιμούν να κάνουν δικές τους εκδηλώσεις για να ανακοινώσουν τα νέα προϊόντα τους. Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια στην IFA έχουν ενισχύσει σημαντικά την παρουσία τους οι εταιρείες που προέρχονται από το χώρο των «λευκών» οικιακών συσκευών όπως η Miele, η BSH και η AEG, τα προϊόντα των οποίων γίνονται όλο και πιο «έξυπνα». Και το ΑΙ χρησιμοποιείται και όσον αφορά τομείς όπως είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και του νερού με προφανή σκοπό και την ενθάρρυνση της βιωσιμότητας.

Ενδεικτικό της τάσης για πιο έξυπνες οικιακές συσκευές που αξιοποιούν το ΑΙ ήταν ότι η παρουσίαση της Samsung επικεντρώθηκε σε αυτόν τον τομέα και στις εξελίξεις όσον αφορά το Smartthings, την πλατφόρμα του κορεατικού κολοσσού όσον αφορά στη διασύνδεση των συσκευών. Από την πλευρά της, η LG παρουσίαζε στο δικό της περίπτερο τα πλεονεκτήματα του ThinQ UP 2.0 που είναι η αντίστοιχη πλατφόρμα της κορεατικής εταιρείας.

Βέβαια, ένα ζήτημα που υπάρχει σε αυτή την προσέγγιση είναι κατά πόσον μπορούν να διασυνδέονται οι συσκευές μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών. Και αυτός είναι ένας λόγος που βλέπουμε κινήσεις όπως η δημιουργία της Home Connectivity Alliance. Μάλιστα, στην IFA ανακοινώθηκε ότι Samsung, LG και Vestel όπως και άλλα μέλη της HCA συνεργάζονται μεταξύ τους προκειμένου να παρέχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν έξυπνες συσκευές τρίτων κατασκευαστών, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της επιλογής τους.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τους ψηφιακούς βοηθούς, όπως είναι η Amazon Alexa και το Google Assistant. Το γεγονός ότι η JBL παρουσίασε ένα ηχείο που υποστηρίζει και τους δύο αυτούς βοηθούς αποτελεί κάτι που αναμένεται να δούμε πιο έντονα μέσα στα επόμενα χρόνια καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι η διαλειτουργικότητα μπορεί να είναι το κλειδί για την καθολική αποδοχή τέτοιου είδους «έξυπνων» συστημάτων.

Gaming και smartphones

Μεγάλη έμφαση δίνεται και στο χώρο του gaming, όπου η IFA είναι γεμάτη από κατασκευαστές που παρουσιάζουν προϊόντα και αξεσουάρ για όσους ασχολούνται με τα video games. Η πιο ενδιαφέρουσα παρουσίαση ήρθε από τη Lenovo, η οποία, επίσης, δεν έχει περίπτερο εντός της έκθεσης, αλλά αξιοποίησε την ευκαιρία για να ανακοινώσει στο Βερολίνο το Legion Go. Πρόκειται για μία φορητή παιχνιδομηχανή με αποσπώμενα χειριστήρια και πολλές δυνατότητες επεκτασιμότητας. Με δεδομένο ότι απευθύνεται σε όσους προτιμούν παιχνίδια σε PC, το Legion Go θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ένα πολύ όμορφο και εξαιρετικά φορητό tablet αν και το κόστος απόκτησης του αναμένεται να είναι σχετικά υψηλό.

Όσον αφορά στα smartphones, η IFA δεν είναι η έκθεση που προτιμούν οι μεγάλοι κατασκευαστές. Η εξαίρεση φέτος ήταν η TCL που παρουσίασε το πρώτο smartphone που χρησιμοποιεί την τεχνολογία NXTPAPER στην οθόνη του. Το TCL 40 ΝΧΤPAPER είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις (4G και 5G) σε αρκετά προσιτές τιμές και χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία που προσφέρει αναβαθμισμένη φωτεινότητα αλλά και κορυφαία προστασία των ματιών. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναπτυχθεί από την TCL που έχει πλέον μία πλήρη γκάμα συσκευών με NXTAPER και ετοιμάζεται να παρουσιάσει και την πρώτη τηλεόραση με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Robots και αξεσουάρ

Στη φετινή IFA ήταν πολύ έντονη επίσης η παρουσία των robots με δεκάδες εταιρείες να παρουσιάζουν τις δικές τους προτάσεις, χωρίς, όμως, να φαίνεται να υπάρχει κάποιο που να ξεχωρίζει και να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Αντίθετα, μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για τα χιλιάδες αξεσουάρ που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της IFA με τις μεγάλες φορητές μπαταρίες να κερδίζουν την προσοχή πολλών επισκεπτών, καθώς όλο και περισσότεροι ασχολούνται με τον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ