TECH

iPhone 15: Η έκπληξη με την τιμή αλλά και την ημερομηνία διάθεσης στην Ελλάδα

iPhone 15: Η έκπληξη με την τιμή αλλά και την ημερομηνία διάθεσης στην Ελλάδα

Εκπλήξεις όσον αφορά την τιμή αλλά και την ημερομηνία διάθεσης στην ελληνική αγορά είχε η χθεσινή παρουσίαση των νέων μοντέλων της σειράς iPhone 15 της Apple.

Καταρχάς, τα νέα smartphones του αμερικανικού κολοσσού πρόκειται να είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά στις 22 Σεπτεμβρίου, νωρίτερα από κάθε προηγούμενη φορά, και ταυτόχρονα με τις μεγάλες αγορές όπως είναι αυτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Επιπλέον, οι τιμές όσον αφορά στην Ελλάδα., σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές τιμές των iPhone 14 και ουσιαστικά η Apple «επέστρεψε» στα τιμολογιακά επίπεδα του 2021, κάτι που προφανώς αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη από την πλευρά του αμερικανικού κολοσσού.

Tα νέα χαρακτηριστικά

Η νέα σειρά διαθέτει, όπως αναμενόταν, τέσσερα νέα μοντέλα: το «απλό» iPhone 15, το iPhone 15 Plus, το iPhone 15 Pro και το iPhone 15 Pro Max. Η σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν δεν είναι άλλη από την υιοθέτηση της θύρας USB-C για τη φόρτιση και τη μεταφορά δεδομένων, καθώς η Apple συμμορφώθηκε με την σχετική οδηγία της ΕΕ για έναν κοινό φορτιστή. Βέβαια, τα πιο φθηνά μοντέλα (iPhone 15 και iPhone 15 Plus) θα υποστηρίζουν το USB 2.0, ενώ τα πιο ακριβά (iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max) το USB 3.0, όπερ σημαίνει ταχύτερη διακίνηση δεδομένων.

Τα δύο πιο ακριβά μοντέλα έρχονται με ορισμένες σχεδιαστικές αλλαγές. Η οθόνη παρέμεινε μεν στις ίδιες διαστάσεις (6,1 ίντσες για το iPhone 15 Pro και 6,7 ίντσες για το iPhone 15 Pro Max) αλλά μειώθηκε το περιμετρικό πλαίσιο (bezel) και πλέον χρησιμοποιείται τιτάνιο για την κατασκευή τους με το συνολικό αποτέλεσμα να είναι αρκετά βελτιωμένο. Μία άλλη αλλαγή είναι η αντικατάσταση του διακόπτη σίγασης με ένα «έξυπνο» πλήκτρο, το οποίο μπορεί να προγραμματιστεί για την άμεση εκτέλεση διάφορων ενεργειών.

Από εκεί και πέρα, η Apple χρησιμοποιεί στα δύο αυτά μοντέλα τον νέο επεξεργαστή A17 Pro, ο οποίος είναι κατασκευασμένος με τη μέθοδο των 3nm και προσφέρει σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις. Επιπλέον, η κάμερα έχει βελτιωθεί σημαντικά με την Apple να κάνει λόγο για ένα σύστημα «ισοδύναμο επτά διαφορετικών φακών», που υπερέχει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και ελαχιστοποιεί τους αντικατοπτρισμούς. Αυτό που δεν βελτίωσε η Apple, σε κανένα από τα νέα μοντέλα, είναι η ταχύτητα φόρτισης της μπαταρίας, κάτι που αποτελεί ένα από τα βασικά παράπονα των χρηστών iPhone.

Όσον αφορά στην τιμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το iPhone 15 Pro θα ξεκινά από τα 1239 ευρώ και το iPhone 15 Pro Max από τα 1499 ευρώ. Τιμές που είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες που είχαμε δει στα αντίστοιχα περσινά μοντέλα.

Σημαντικά χαμηλότερες είναι και οι τιμές για τα πιο προσιτά μοντέλα. Το iPhone 15 θα ξεκινά από τα 979 ευρώ και το iPhone 15 Plus από τα 1139 ευρώ. Τα δύο συγκεκριμένα μοντέλα έρχονται με αρκετές βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της εγκοπής στην πάνω πλευρά της οθόνης (notch) και η υιοθέτηση του Dynamic Island. Επίσης, βελτιωμένο αρκετά είναι και το σύστημα της κάμερας, αλλά και ο επεξεργαστής που είναι ο A16 Bionic.

Νέα smartwaches

Επιπλέον, η Apple ανακοίνωσε τη νέα -δεύτερη- γενιά του Watch Ultra, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο έξυπνο ρολόι του αμερικανικού κολοσσού, αλλά και το Watch Series 9. Στα νέα μοντέλα, αυτό που ξεχωρίζει είναι η λειτουργία «διπλού πατήματος» που επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν ενέργειες όπως να απαντάνε ή να απορρίπτουν τηλεφωνικές κλήσεις πατώντας μαζί το δείκτη και τον αντίχειρα. Επιπλέον, μία νέα δυνατότητα είναι η πλοήγηση στα μενού, χωρίς ο χρήστης να ακουμπάει την οθόνη ή το digital crown.

Όσον αφορά στις τιμές, το νέο Ultra θα ξεκινά από τα 909 ευρώ, ενώ τα Watch Series 9 θα ξεκινά από τα 459 ευρώ. Και θα είναι και αυτά διαθέσιμα από τις 22 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ