TECH

Microsoft (Nanna-Louise Linde): απαραίτητο να τεθούν όρια στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Microsoft (Nanna-Louise Linde): απαραίτητο να τεθούν όρια στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) αποτελεί η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου αλλά και η αυτορρύθμιση των εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει εξελιχθεί στο σημαντικό κανονιστικό ζήτημα στην ψηφιακή εποχή.

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο CNN Greece, η Nanna-Louise Linde, αντιπρόεδρος της Microsoft και υπεύθυνη για τις σχέσεις του αμερικανικού κολοσσού με τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών και την ΕΕ. Η κα Linde βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εργασίες του Athens Democracy Forum 2023, το οποίο διοργάνωσε το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους New York Times.

«Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum έδειξαν ότι αυτή τη στιγμή η διακυβέρνηση του ΑΙ είναι ένα, αν όχι το πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αναφορικά με την ψηφιακή οικονομία» τονίζει η κα Linde, σπεύδοντας να προσθέσει ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί εκτενώς τη Microsoft. «Ασχολούμαστε με την υπεύθυνη ανάπτυξη και υλοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα, το ταξίδι της Microsoft όσον αφορά την υπεύθυνη διαχείριση του ΑΙ ξεκίνησε το 2016 όταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μας, ο Satya Nadella, δημοσίευσε στο περιοδικό Slate ένα άρθρο όπου περιέγραφε το όραμα του για το πως η ανθρωπότητα θα αξιοποιούσε την τεχνητή νοημοσύνη. Το όραμα αυτό αποτέλεσε τη βάση για να υιοθετήσουμε το 2018 τις βασικές αρχές μας όσον αφορά το ΑΙ. Σήμερα, της προσπάθειας της Microsoft αναφορικά με την υπεύθυνη διαχείριση του ΑΙ ηγούνται τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας και επιδιώκουμε να μοιραζόμαστε τις απόψεις και τις εμπειρίες μας με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καθώς προσπαθούν να προσεγγίσουν το θέμα της διαχείρισης της τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δημοσιεύσει από τον περασμένο Μάιο και ένα κείμενο 5 σημείων για τη διαχείριση του ΑΙ» αναφέρει η αντιπρόεδρος της Microsoft.

Θέτοντας όρια

Σύμφωνα με την κα Linde, η θέσπιση ορίων είναι απαραίτητη για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. «Χρειαζόμαστε τη δέσμευση των εταιρειών να αυτορρυθμιστούν, όπως έχουμε ήδη κάνει στη Microsoft από το 2018 και ιδανικά θα πρέπει να υπάρχουν παγκόσμιο κανόνες όσον αφορά την αυτορρύθμιση. Οι χώρες του G7 εργάζονται πάνω στη διαμόρφωση ενός εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας για το ΑΙ και είναι μία προσπάθεια την οποία στηρίζουμε» επισημαίνει το υψηλόβαθμο στέλεχος. «Και τελικώς θα χρειαστούμε και ένα νομικό πλαίσιο όπως αυτό που προωθεί η ΕΕ με το ΑΙ Act, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην προσέγγιση του θέματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ευθύνη για την υπεύθυνη ανάπτυξη και υλοποίηση εφαρμογών ΑΙ είναι ένας από τους πυλώνες πάνω στους οποίους οι κώδικες δεοντολογίες αλλά η νομοθεσία θα πρέπει να βασιστούν και οι άνθρωποι που σχεδιάζουν και λειτουργούν ΑΙ συστήματα θα πρέπει να είναι υπόλογοι σε αυτούς τους νόμους» επισημαίνει.

Έχοντας αρκετή εμπειρία όσον αφορά την ΕΕ, η κα Linde σημειώνει ότι η Ευρώπη με το ΑΙ Act να είναι στην τελική ευθεία βρίσκεται μπροστά όσον αφορά στη δημιουργία ενός μοντέλου για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. «Από αρκετά νωρίς στηρίξαμε τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου στην Ευρώπη που θα μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να διαχειρίζεται τα θέματα ασφάλειας και τη διατήρηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει την ανάπτυξη της καινοτομίας ώστε να διασφαλίζει ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ανταγωνιστική παγκοσμίως. Παράλληλα, βλέπουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τις ΗΠΑ, τα υπόλοιπα μέλη του G7 αλλά και την Ινδία και την Ινδονησία να διαμορφώσουν ένα κοινό πλαίσιο αξιών και αρχών αναφορικά με την διακυβέρνηση του ΑΙ, το οποίο θα ενταχθεί σε έναν εθελοντικό κώδικα δεοντολογίας».

Όσον αφορά το θέμα της σχέσης μεταξύ της δημοκρατίας και της τεχνητής νοημοσύνης, η κα Linde σημειώνει ότι το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες πολύ συχνά μπορούν να πετύχουν περισσότερα όταν διαχειρίζονται σωστά τη δύναμη της τεχνολογίας και υπάρχει συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Είναι ένα μάθημα πάνω στο οποίο πρέπει να βασιστούμε προκειμένου να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία» σημειώνει η αντιπρόεδρος της Microsoft. «Χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά ώστε να χρησιμοποιήσουμε το ΑΙ για την προστασία της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την παροχή πρόσβασης σε όλους σε δεξιότητες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και να αξιοποιήσουμε το ΑΙ για να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη. Σε κάθε τομέα, το κλειδί είναι να δημιουργήσουμε πρωτοβουλίες και να φέρουμε μαζί κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ώστε να τις υλοποιήσουμε».

ΑΙ και κυβερνοασφάλεια

Όσον αφορά τις ανησυχίες που προκύπτουν από την αξιοποίηση του ΑΙ από κυβερνοεγκληματίες, η κα Linde σημειώσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μεν ένα εκπληκτικό εργαλείο αλλά, όπως και άλλες τεχνολογίες, μπορεί επίσης να γίνει και ένα πανίσχυρο όπλο. «Μία περίπτωση όπου το ΑΙ χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία νέων απειλών αναφέρθηκε πρόσφατα από το Microsoft Threat Analysis Centre (MTAC). Τον Σεπτέμβριο δημοσιεύσαμε μία έρευνα που σημειώνει ότι παρατηρήσαμε «παίκτες» που σχετίζονται με την Κίνα να χρησιμοποιούν οπτικά μέσα που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για να παρέμβουν σε διάφορες καμπάνιες ενημέρωσης. Δημοσιοποιώντας τέτοιου είδους ενέργειες όταν τις εντοπίζουμε μας επιτρέπει, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά. Και πολλές φορές ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίζεις τέτοιου είδους απειλές είναι η χρήσης της ίδιας της τεχνητής νοημοσύνης» σημειώνει η αντιπρόεδρος της Microsoft. «Θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να αναπτύξουμε αμυντικές ΑΙ τεχνολογίες που θα δημιουργήσουν μία ασπίδα που θα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τέτοιου είδους επιθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ