TECH

150 ταινίες σε ένα δευτερόλεπτο: Το πιο γρήγορο δίκτυο Ίντερνετ αποκαλύπτει η Κίνα

150 ταινίες σε ένα δευτερόλεπτο: Το πιο γρήγορο δίκτυο Ίντερνετ αποκαλύπτει η Κίνα
Το νέο δίκτυο εκτείνεται σε 2.900 χιλιόμετρα καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ του Πεκίνου και της νότιας Κίνας και υποστηρίζει ταχύτητα περίπου 1,2 terabits ανά δευτερόλεπτο WangXiNa / Freepik

Η Κίνα έχει αρχίσει να παρουσιάζει το πιο προηγμένο δίκτυο Ίντερνετ στον κόσμο, όπως το αποκαλεί, το οποίο υπόσχεται να λειτουργεί αρκετές φορές ταχύτερα από τα σημερινά δίκτυα.

Το δίκτυο – το οποίο μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 1,2 terabits (ή 1.200 gigabits) ανά δευτερόλεπτο – είναι αρκετά γρήγορο για να μεταφέρει δεδομένα από 150 ταινίες μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei.

Αυτές είναι θεωρητικές ταχύτητες που δεν θα εμφανιστούν στα σπίτια των καταναλωτών σύντομα. Αλλά μια πιο ισχυρή, ταχύτερη υπηρεσία διαδικτύου έχει ευρείες επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, τις ταχύτερες μεταφορές πληροφοριών, τα πλεονεκτήματα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και άλλες επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.

Σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα, η Huawei και η China Mobile εγκαινίασαν επίσημα το δίκτυο κορμού επόμενης γενιάς της χώρας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου και το Cernet, ένα εκπαιδευτικό και ερευνητικό δίκτυο που χρηματοδοτείται από την κινεζική κυβέρνηση. Το δίκτυο κορμού είναι η υποδομή δικτύου που μεταφέρει την κυκλοφορία του Ίντερνετ σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες.

Το νέο δίκτυο εκτείνεται σε 2.900 χιλιόμετρα καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ του Πεκίνου και της νότιας Κίνας – δεν έγινε αναφορά στα σχέδια επέκτασης σε ολόκληρη τη χώρα. Άρχισε να λειτουργεί και να υποβάλλεται σε δοκιμές αυτό το καλοκαίρι, αλλά ξεκινά τη λειτουργία του περίπου δύο χρόνια νωρίτερα από τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων.

Στο σχετικό δελτίο τύπου γίνεται αναφορά σε προηγούμενες δηλώσεις του Κινέζου πρόεδρου Σι Τζινπίνγκ, ότι η ανάπτυξη του δικτύου κορμού θα καθιερώσει τη χώρα ως «κυβερνοδύναμη» και «θα επιταχύνει την προώθηση βασικών τεχνολογιών του Διαδικτύου».

Ο Γου Τζιανπίνγκ, καθηγητής στο τμήμα πληροφορικής και τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Tsinghua, ο οποίος επιβλέπει το έργο του δικτύου κορμού, δήλωσε ότι το σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού και του υλικού, κατασκευάστηκε στην Κίνα και ελέγχεται ανεξάρτητα. Το χαρακτήρισε επίσης το πιο προηγμένο δίκτυο στον κόσμο.

Με πληροφορίες από: China says it’s built the world’s fastest internet network by Samantha Kelly, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ