TECH

Με δύναμη από το Harvard ο Νίκος Καραβάς θέλει να μας κάνει όλους... Iron Man

Με δύναμη από το Harvard ο Νίκος Καραβάς θέλει να μας κάνει όλους... Iron Man
CNN GREECE

Όλοι γνωρίζουμε τις υπερφυσικές δυνατότητες που αποκτά ο υπερήρωας Iron Man, όποτε φοράει την ειδική στολή του. Οι περισσότεροι σίγουρα έχουμε ευχηθεί να είχαμε έστω και λίγη από τη δύναμή του. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα, όμως, είναι κάτι τέτοιο; Να φοράμε μια στολή που θα μας δίνει έξτρα δύναμη; Καθώς φαίνεται, δεν απέχει και πολύ.

Μια ομάδα του Harvard Biodesign Lab εξειδικεύεται σε αυτού του είδους την τεχνολογία. Στην ομάδα αυτή βρίσκεται και ένας Έλληνας, ο Νίκος Καραβάς, ο οποίος ξεκίνησε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής πριν από 2,5 χρόνια και συνεχίζει ως ερευνητικός συνεργάτης του πανεπιστημίου και ο οποίος μας μυεί στον κόσμο των εξωσκελετών.

Την τελευταία δεκαετία πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο επενδύουν στα εργαστήριά τους στην έρευνα της τεχνολογίας των ρομποτικών στολών, των λεγόμενων και εξωσκελετών.

Τι ακριβώς όμως είναι οι εξωσκελετοί;

Η ρομποτική στολή είναι μια στολή την οποία μπορεί να φοράει ο χρήστης με σκοπό την μηχανική υποβοήθηση στο περπάτημα. Ο βασικός σκοπός είναι ο χρήστης να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει όταν περπατά χωρίς τη στολή.

Mπορεί να εφαρμοστεί σε υγιείς ανθρώπους, σε ομάδες οι οποίες κάνουν πεζοπορίες, όπως στρατιώτες, πυροσβέστες κλπ, ώστε να αποφευχθούν οι τραυματισμοί των μυών και να έχουν υψηλότερες αντοχές στην πεζοπορία τους. Είτε σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι μπορούν να υποβοηθηθούν από τη συσκευή.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Καραβάς στο CNN Greece, «είμαστε πάρα πολύ κοντά να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία και να τη δούμε σε ένα προϊόν, σε δύο-τρία χρόνια ίσως».

Μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, εφόσον βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι, καθώς η τεχνογνωσία σίγουρα μπορεί να αναπτυχθεί, σημειώνει ο Νίκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ