TECH

Οι «παγωμένοι» servers του Facebook στον Αρκτικό Κύκλο

Οι «παγωμένοι» servers του Facebook στον Αρκτικό Κύκλο

Στα έγκατα του Facebook o αέρας είναι ψυχρός. Μέσα στα σπάργανα του κοινωνικό δικτύου...

“Tους μήνες που ακολουθούν θα μοιραστώ μαζί σας σπάνιες φωτογραφίες των προηγμένων τεχνολογιών που αναπτύσσει το Facebook ανά τον κόσμο” έγραψε σε ανάρτηση του ο Μαρκ Ζ, ηγέτης του Facebook.
“Ξεκινάμε την περιήγηση μας βαθιά στα δάση της βόρειας Σουηδίας με το κέντρο δεδομένων Luleå.
Εδώ στεγάζεται ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας υποδομής μας και οι εγκαταστάσεις εκμεταλλεύονται το περιβάλλον και τους φυσικούς του πόρους για εξοικονόμηση ενέργειας και αύξηση αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Συνήθως, στη μικρή πόλη Luleå, που απέχει λιγότερο από 70 μίλια νότια του Αρκτικού Κύκλου κάνει πολύ κρύο. Με τον εξαερισμό φέρνουμε μέσα στις εγκαταστάσεις που βρίθουν ζεματιστών server, τον παγωμένο αέρα για ψύξη. Μια δωδεκαριά υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων έχει στηθεί στους κοντινούς ποταμούς για φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Εδώ καταναλώνουμε 40% λιγότερη ενέργεια και έχουμε καλύτερη απόδοση έναντι του κλασικού ανταγωνισμού κατά 10%.
Το εσωτερικό των εγκαταστάσεων έχει το μέγεθος έξι γηπέδων ποδοσφαίρου” συνεχίζει.
Η περιήγηση στο Facebook σχολιάστηκε και διαμοιράστηκε για πολλούς λόγους. Κάποιοι τη βρήκαν πραγματικά “πράσινη”, άλλοι πολύ “ψυχρή”, μερικοί αρθρογράφοι τη χαρακτήρισαν δυστοπική, το Quartz αντιμετωπίζει σκωπτικά το μέλλον όπως αυτό απαθαντίζεται στο λεύκωμα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Τρολάροντας κυρίως τα πορτρέτα των αγέλαστων (πλην ενός) εργαζομένων κάνει αναφορά στην ταινία Brazil του Τέρι Γκίλιαμ, εκεί όπου το μέλλον δαγκώνει και ο άνθρωπος είναι μέρος της μηχανής, ή κάπως έτσι.
“Πιθανώς δεν σας περνάει από το μυαλό η πόλη Luleå όταν μοιράζεστε κάτι με τους φίλους σας στο Facebook αλλά αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα της εξαιρετικά πολύπλοκης τεχνολογικής υποδομής που κρατά τον κόσμο μας ενωμένο. Ανυπομονώ να μοιραστώ μαζί σας ακόμη περισσότερες φωτογραφίες της πιο προηγμένης τεχνολογίας μας όσο πιο σύντομα”.
Σε αυτό το μέλλον κάνει πολύ, πολύ κρύο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ