TECH

Το γιγαντιαίο καλώδιο του ίντερνετ που φτιάχνουν μαζί google και facebook

Το γιγαντιαίο καλώδιο του ίντερνετ που φτιάχνουν μαζί google και facebook
REUTERS/Tim Wimborne

Την επικείμενη συνεργασία τους με την κινέζικη εταιρεία China Soft Power Holdings, με σκοπό να συνδέσουν μέσω καλωδίων Ίντερνετ υψηλής χωρητικότητας το Λος Άντζελες με το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσαν η Google και το Facebook.

Το δίκτυο Pacific Light Cable Network (PLCN), που ετοιμάζουν, θα επεκτείνεται σε απόσταση 12.800 χιλιομέτρων, διασχίζοντας υποθαλάσσια τον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μία πρώτη προσπάθεια για την άμεση σύνδεση των δύο τοποθεσιών.

Σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες τονίζουν πως το PLCN αναμένεται να χειρίζεται περίπου 120 terabytes ανά δευτερόλεπτο. Αυτά θα είναι αρκετά ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα 80 εκατομμύρια τηλεδιασκέψεις μεταξύ Λος Άντζελες και Χονγκ Κονγκ.

Ο Μπράιν Κουίγκλι της Google, υπεύθυνος για τις υποδομές του δικτύου, τόνισε πως θα είναι το έκτο υποθαλάσσιο καλώδιο στο οποίο η Google έχει μερίδιο ιδιοκτησίας.

Η Google και το Facebook, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, Phys.org, συνεργάζονται με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Pacific Light Data Communication αλλά και την εταιρεία TE SubCom, που ασχολείται με υποθαλάσσιες επικοινωνίες, για την ανάπτυξη του δικτύου, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2018.

Το Facebook είχε υπογράψει στις αρχές του έτους σύμφωνο συνεργασίας με τη Microsoft για την ανάπτυξη ενός καλωδίου Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων το οποίο θα διέσχιζε υποθαλάσσια τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το δίκτυο, μήκους 6.600 χιλιομέτρων, θα είναι το πρώτο που θα ενώνει τις ΗΠΑ και τη Νότια Ευρώπη, από τη Βόρεια Βιρτζίνια μέχρι την Ισπανία.

Οι εργασίες για το δίκτυο «MAREA» αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2017. Στόχος της θα είναι να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ταχεία και αξιόπιστη σύνδεση ίντερνετ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ