TECH

Στενότερη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Στενότερη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης στην συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης των πεπραγμένων στην εκπαίδευση, την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Την έναρξη πολλαπλών συνεργασιών και την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, σηματοδότησε η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σου Ζιανπέι (Xu Jianpei), η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της 2ης ημερίδας της Ευρω-Ασιατική Συνεργασία (ASEM) στον τομέα Επιστήμη, Τεχνολογία και Καινοτομία για την Αειφόρο Ανάπτυξη, όπου η Ελλάδα ορίσθηκε ως κόμβος του ASEM για την Ευρώπη.

Το ASEM αποτελεί ένα φόρουμ πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας 51 κρατών της Ευρώπης και της Ασίας με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τις εργασίες της ημερίδας διοργάνωσε το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της πόλης του Πεκίνου, υπό την αιγίδα του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Κατά τη συνάντησή του κ. Φωτάκη με την αντιπροσωπεία της Κίνας, συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση κοινών ερευνητικών δράσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται η δημιουργία Επιστημονικού–Τεχνολογικού Πάρκου στην Αττική για τη διευκόλυνση πρωτοβουλιών μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ ερευνητικών φορέων και καινοτόμων επιχειρήσεων των δύο χωρών, καθώς και η δυνατότητα ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών στους τομείς της Πληροφορικής, της Θαλάσσιας Τεχνολογίας, της Αγροδιατροφής, της Τεχνολογίας Θερμοκηπίων και των Τεχνολογιών Διαμόρφωσης Ακτών και Λιμένων.

Επιπλέον, εξετάσθηκε η ανάπτυξη Ερευνητικού Κέντρου–Παρατηρητηρίου, με την υποστήριξη της Κίνας, για τη συλλογή δεδομένων σεισμολογικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε επίσης η ανάπτυξη πρωτοβουλίας με τίτλο «Πολιτισμός, Πολιτισμική Κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία», στην οποία θα συμπεριληφθεί και η οργάνωση έκθεσης για την αρχαία ελληνική τεχνολογία σε πόλεις της Κίνας το ερχόμενο έτος.

Επιπλέον θα μεταφερθεί τεχνογνωσία προηγμένων τεχνικών συντήρησης σε μουσεία της Κίνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ