TECH

Έξι γυναίκες που αλλάζουν το μέλλον της ρομποτικής

Έξι γυναίκες που αλλάζουν το μέλλον της ρομποτικής
cynthiabreazeal.media.mit

Έξι γυναίκες ανοίγουν νέους δρόμους στον τομέα της ρομποτικής και υπόσχονται λαμπρά αποτελέσματα, η κάθε μια στον τομέα της. Έχουν ήδη κάνει άλματα στην δουλειά τους και τραβούν όχι απλά του βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας αλλά και του κόσμου που ενδιαφέρεται για το μέλλον των ρομπότ.

Το mental_flos έδωσε μια μικρή γεύση για την εξαιρετική δουλειά αυτών των πρωτοπόρων γυναικών παρουσιάζοντας ένα μέρος από τα μέχρι τώρα επιτεύγματά τους.

1. Cynthia Breazeal

Θεωρεί πως τα ρομπότ στο μέλλον θα έχουν εξαιρετικές κοινωνικές δεξιότητες. Το 2014 ξεκίνησε μια καμπάνια χρηματοδότησης για να φτιάξει τον Jibo, ένα οικόσιτο ρομπότ που έχει σχεδιαστεί να αλληλεπιδρά φυσιολογικά με τους ανθρώπους. Τον Απρίλιο κέρδισε το βραβείο εφευρετικότητας από το Popular Science. Όταν η Breazeal δεν σχεδιάζει ρομπότ διδάσκει στο MIT. Το 2010 σε ομιλία της είπε πως το Star Wars ήταν μεγάλη πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες της.

jibo

(O Jibo και η «μητέρα» του/ cynthiabreazeal.media.mit)

2. Lydia E. Kavraki

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Rice ασχολείται με την ικανότητα των ρομπότ να κινούνται. Είναι γνωστή για την σχεδίαση μονοπατιών για ρομπότ και έχει δημιουργήσει ένα σύστημα τυχαίων κινήσεων που βοηθά τα βοηθούν να μην... τρακάρουν. Η επινόησή της ήταν κομβικής σημασίας στον χώρο της ρομποτικής και της έχει χαρίσει μια σειρά από σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

robo

(Σχέδιο κίνησης ρομπότ για τη NASA/kavrakilab.org)

3. Fei-Fei Li

Είναι δύσκολο να μιλήσεις για ρομποτική και να μην αναφερθείς στην τεχνητή νοημοσύνη. Μια από τις κυρίες που δρουν στον χώρο είναι η Fei-Fei Li, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και διευθύντρια του τομέα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την ίδια το κλειδί για την δημιουργία ενός ωφέλιμου και αποτελεσματικού συστήματος ΤΝ είναι να δημιουργήσεις ένα ρομπότ ικανό να αναγνωρίζει και να αντιδρά σε εικόνες αντί να προχωρά σε απλή καταγραφή τους. Αυτή είναι μια από τις πιο περίπλοκες λειτουργίες, όμως η Li έχει κάνει άλματα στον τομέα της.

ROBOR

(Δύο από τα ρομπότ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ/twitter/@drfeifei)

4. Andrea Thomaz

Πριν από πενήντα χρόνια οι ανθρωπότητα βομβαρδιζόταν με εικόνες ρομπότ που θα κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού στο μέλλον. Αυτή η πραγματικότητα αποτελεί ακόμη όνειρο, όχι τόσο μακρινό πια χάρις σε ανθρώπους όπως η Thomaz. Ειδικεύεται στην δημιουργία ρομπότ που υπακούνε σε φωνητικές εντολές και όχι προγραμματισμό. Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί στο Popular Science, τους New York Times και το NOVA Science Now.

5. Ruth Schulz

Πριν από μερικά χρόνια η επιστήμονας Ruth Schulz και η ομάδα της ανέπτυξαν δύο «γλωσσο-ρομπότ». Τα ρομπότ έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, όχι όμως με τον άνθρωπο. Οι συζητήσεις τους δεν ήταν ποτέ περίπλοκες, επινοούσαν λέξεις για να μοιραστούν πληροφορίες για το που βρίσκονται ή θέλουν να πάνε. Πλέον η Schulz κάνει έρευνα σε ανθρώπινες εντολές που μπορούν να καθοδηγήσουν τα ρομπότ.

Lingodroids

(Tα «γλωσσο-ρομπότ»/REUTERS/University of Queensland/Handout)

6. Ayanna Howard

Δούλεψε σαν επιστημονική σύμβουλος στο Robocop, την ταινία του 2014, έλαβε τον τίτλο της κορυφαίας νέας καινοτόμου το 2003 και έχει γράψει σειρά επιστημονικών ερευνών. Έχει δουλέψει για την NASA, όπου συνεργάστηκε με επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια για την δημιουργία ενός «στόλου» από σνόουμομπιλ σε μέγεθος παιχνιδιού. Τα σνόουμομπιλ δημιουργήθηκαν για να χαρτογραφήσουν εδάφη της Αρκτικής και της Ανταρκτικής που ήταν πολύ επικίνδυνα για τους επιστήμονες που μελετούν την κλιματική αλλαγή να περπατήσουν.

Ayanna Howard

(Η επιστήμονας με ένα από τα σνόουμομπιλ/Wikipedia)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ