TECH

Οι Έλληνες που στέλνουν εικόνα από τον Πλανήτη Άρη στη Γη

Οι Έλληνες που στέλνουν εικόνα από τον Πλανήτη Άρη στη Γη
REUTERS/NASA/JPL-Caltech/MSSS/Handout

Ελληνικό «χρώμα» έχει η αποστολή της NASA «Mars Science Laboratory Μission» (MSL), καθώς συμπεριλαμβάνει το ειδικό όχημα rover «Curiosity», το οποίο λειτουργεί με σύστημα διαστημικής τεχνολογίας κατασκευασμένο στην Ελλάδα.

«Έχουν γίνει εντυπωσιακά πράγματα σε βάθος χρόνου» σημειώνει ο Χρήστος Ανδρουλιδάκης, συνιδρυτής της 100% ελληνικής εταιρίας «Alma Technologies», αναφερόμενος στις εξαγωγικές επιτυχίες της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας και στις εφαρμογές που αυτή έχει αναπτύξει και διαθέσει εκτός των τειχών.

Σημαντικότερο επίτευγμα αποτελεί η επιτυχία της μετάδοσης εικόνας από την επιφάνεια του Πλανήτη Άρη και τις κάμερες του διαστημικού οχήματος Curiosity στη Γη:

«Σχεδιάζουμε ολοκληρωμένα κυκλώματα που έχουν ως σκοπό να κωδικοποιήσουν, να συμπιέσουν την εικόνα από τις κάμερες που βρίσκονται σε διαστημόπλοια και δορυφόρους, ενώ από το 2011 ένα τέτοιο σύστημα έχει ενσωματωθεί στο Curiosity Mars Rover το οποίο είναι στον πλανήτη Άρη και μας στέλνει όλες αυτές τις πολύ ωραίες εικόνες που βλέπουμε ανά καιρούς» επισημαίνει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Ανδρουλιδάκης.

«Απευθυνόμαστε στη παγκόσμια αγορά, οι ανταγωνιστές μας είναι από όλο τον κόσμο [...], έρχονται σε επαφή με εμάς από όλο τον κόσμο» σχολιάζει ο κ. Ανδρουλιδάκης αναφερόμενος στη μάχη που δίνει για την κατακύρωση ενός συμβολαίου διαστημικής τεχνολογίας η ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων. Στην περίπτωση της μετάδοσης εικόνας από τον Πλανήτη Άρη, ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος: «υπήρχε εξαντλητική διερεύνηση των διαθέσιμων τεχνολογιών, ώστε να καταλήξει (η NASA) στη δική μας».

Συστήματα των Ελλήνων επιστημόνων έχουν επιπλέον συμμετάσχει και σε αποστολές της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, αλλά και μεγάλης αμερικανικής εταιρείας, που «έχει στόλο από δορυφόρους που εξερευνούν τη Γη και τη 'σαρώνουν' με μεγάλο αριθμό δορυφόρων» με ειδικό κύκλωμα της εταιρίας να είναι εκείνο που αναλαμβάνει να «συμπιέσει και να στείλει τις εικόνες στη Γη».

Τα τεχνολογικά κυκλώματα που σχεδιάζουν οι Έλληνες επιστήμονες και τοποθετούνται στα διαστημικά οχήματα πρέπει δε να πληρούν τις πλέον απαιτητικές προδιαγραφές και να παρέχουν τη μέγιστη αξιοπιστία, αφού στέλνουν την εικόνα «μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά» μέχρι τον επίγειο σταθμό. Το δε κύκλωμα της ελληνικής εταιρίας που έχει την ευθύνη της κωδικοποίησης των εικόνων πάνω (on board) στο όχημα Curiosity έπρεπε επιπλέον να ολοκληρώσει απαιτητικές δοκιμές που εξομοιώθηκαν στην Ελλάδα:

«Οι συνθήκες είναι ακραίες και δεν είναι μόνο καιρικές, είναι και συνθήκες ακτινοβολίας αφού δεν υπάρχει στην Άρη η ατμόσφαιρα που προστατεύει από ακτινοβολίες διαφόρων μορφών. Έτσι και τα κυκλώματα θα πρέπει να είναι ικανά να συμπεριφέρονται ανάλογα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ