TECH

Το όνειρο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ μέσα από ένα μανιφέστο

Το όνειρο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ μέσα από ένα μανιφέστο
Facebook/Mark Zuckerberg

Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει ένα όραμα το οποίο μοιράζεται με τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου, σε ένα μανιφέστο περίπου 5.700 λέξεων. Και αυτό είναι να συμβάλλει στο χτίσιμο μιας παγκόσμιας κοινότητας και το Facebook να αποτελέσει «κοινωνική υποδομή» του πλανήτη.

Στην επιστολή του, ο Μr. Facebook επικαλείται τον Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος και ήταν γνωστός για την ευφράδεια λόγου του κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας μια φιλοσοφική πτυχή που δεν έχει ξαναεμφανιστεί σε τεχνολογική εταιρεία, πόσο μάλλον έναν τεχνολογικό κολοσσό. Όπως γράφει:

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω λόγω της παγκοσμιοποίησης και γίνονται κινήσεις για απόσυρση από αυτή την παγκόσμια διασύνδεση. Το ερώτημα είναι, εάν ο δρόμος μπροστά μας έχει στόχο να μας ενώσει περισσότερο ή να αντιστρέψει την πορεία αυτή.

Στη συνέχεια σημειώνει πως ο ίδιος είναι υπέρ του να έρθουν όλοι οι άνθρωποι πιο κοντά ο ένας στον άλλον.

Ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι το Facebook μπορεί να κινηθεί πολύ πέρα από τις ρίζες του ως δικτύου επικοινωνίας για φίλους και οικογένειες, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε πέντε τομείς, στους οποίους αναφέρεται ως «κοινότητες» και αφορούν από την ενδυνάμωση των παραδοσιακών θεσμών, έως την παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια κρίσεων και μετά από αυτές καθώς και της ενίσχυση της συμμετοχής στα κοινά.

Στη συνέχεια, σημειώνει ότι το Facebook έχει καταφέρει να το προσφέρει καθώς επιτρέπει την ταχεία επικοινωνία, ιδίως σε στιγμές κρίσεων και φυσικών καταστροφών. Όπως λέει:

Μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που έχουμε για να διατηρούμε ασφαλείς τους ανθρώπους είναι να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να μπορούμε να καταλαβαίνουμε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τι συμβαίνει. Στο μέλλον, θα μπορούν να υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις όπου η κοινότητα θα εντοπίζει κινδύνους που προέρχονται από ψυχικές διαταραχές, ασθένειες ή εγκλήματα.

Ο ιδρυτής του Facebook φαίνεται να δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της σωστής ενημέρωσης, καθώς φαίνεται ότι πλέον συμφωνεί με την άποψη ότι στο Facebook κυκλοφορούν πολλές ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Σε σχόλια στο Facebook, κάποιοι χρήστες επαίνεσαν την επιστολή του Ζάκερμπεργκ για τη θετική του στάση, ενώ άλλοι ανακήρυξαν «νεκρή» την παγκοσμιοποίηση, όπως παρατηρεί το ΑΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ