TECH

Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς σπάνιο δείγμα του μεταλλικού υδρογόνου (vιd)

Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς σπάνιο δείγμα του μεταλλικού υδρογόνου (vιd)
Harvard

Ένα σπάνιο και μοναδικό δείγμα μεταλλικού υδρογόνου που είχε δημιουργηθεί από ερευνητές του Χάρβαρντ και είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον όλης της επιστημονικής κοινότητας... εξαφανίστηκε.

Το μεταλλικό υδρογόνο είναι ένα υλικό που μπορεί να έχει επαναστατικές εφαρμογές σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας. Οι ερευνητές λοιπόν, διατηρούσαν το μοναδικό αυτό δείγμα ανάμεσα σε δύο μικροσκοπικά διαμάντια, καθώς έπρεπε να βρίσκεται σε συνθήκες πίεσης μεγαλύτερης από αυτή που υπάρχει στο κέντρο της Γης και σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Όταν όμως οι ερευνητές επιχείρησαν να μετρήσουν ξανά την πίεση χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ, κάτι πήγε στραβά και το ένα διαμάντι... έγινε σκόνη. Μαζί με το διαμάντι, εξαφανίσθηκε και το μεταλλικό υδρογόνο. Το γιατί συνέβη αυτό, είναι υπό διερεύνηση. Είναι πιθανό ότι, επειδή είναι πολύ ασταθές, μετατράπηκε σε αέριο, όπως αναφέρει ο Independent.

Ο επικεφαλής ερευνητής Ισαάκ Σιλβέρα, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δήλωσε ότι ένα καταστροφικό σφάλμα είχε ως συνέπεια την εξαφάνιση του μικροσκοπικού δείγματος. Παρά το ατύχημα αυτό όμως, ο ερευνητής που πασχίζει εδώ και δεκαετίες να δημιουργήσει το μεταλλικό υδρογόνο, θα ξεκινήσει ξανά την προσπάθεια, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχει ένα νέο δείγμα. Όπως είπε:

Ούτως ή άλλως, υπήρχαν μερικοί άπιστοι Θωμάδες, οπότε είχαμε αποφασίσει να το παράγουμε πάλι. Δεν θα είχαμε κάνει τη σχετική επιστημονική δημοσίευση (σ.σ. στο "Science"), αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι πρόκειται για μεταλλικό υδρογόνο.

Πάντως, πάντα υπάρχει και η αντίθετη άποψη και ορισμένοι ερευνητές ήταν από την αρχή σκεπτικιστές, αν όχι καχύποπτοι για την ανακάλυψη, σχολιάζοντας μάλιστα ότι μάλλον το μεταλλικό υδρογόνο ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί, παρά τους θριαμβευτικούς ισχυρισμούς των δημιουργών του.

Διαβάστε επίσης:

Ιστορική ανακάλυψη: Μεταλλικό υδρογόνο δημιούργησαν στο Χάρβαρντ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ