TECH

Φορητός τεχνητός πνεύμονας που μεταφέρεται σε… σακίδιο πλάτης

Φορητός τεχνητός πνεύμονας που μεταφέρεται σε… σακίδιο πλάτης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ William Federspiel / New Scientist

Μηχάνημα τεχνητού πνεύμονα που είναι τόσο μικρό, ώστε μπορεί να μεταφερθεί μέσα σε ένα σακίδιο, αναπτύσσεται από ερευνητές στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η φορητή συσκευή μέχρι στιγμής έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα. Προορίζεται για ανθρώπους που πάσχουν από αναπνευστική ανεπάρκεια. Συνήθως οι ασθενείς αυτοί, παραμένουν καθηλωμένοι στο κρεβάτι, δεδομένου ότι εξαρτώνται από μεγάλα μηχανήματα, με αποτέλεσμα να εξασθενούν οι μυς τους.

Ο φορητός «πνεύμονας», με την ονομασία Paracorporeal Ambulatory Assist Lung (PAAL), προς το παρόν απαιτεί να είναι συνδεδεμένος με μια ξεχωριστή φορητή φιάλη οξυγόνου, αλλά βρίσκονται ήδη υπό δοκιμή τεχνητοί πνεύμονες χωρίς τέτοια φιάλη. Η σύνδεση του μηχανήματος με το σώμα γίνεται με ένα μικρό σωλήνα μέσω του λαιμού.

Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα τα οποία αναρρώνουν από κάποια σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων ή σε αυτούς που περιμένουν μια μεταμόσχευση πνευμόνων.

Η δημιουργία τεχνητού πνεύμονα αποδείχθηκε πιο δύσκολο έργο από αυτό της μηχανικής καρδιάς. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Ουίλιαμ Φέντερσπιλ του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ: «η καρδιά είναι απλώς μια αντλία, αλλά οι πνεύμονες έχουν μια τρομερή ικανότητα για ανταλλαγή αερίων (σ.σ. οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα), κάτι που καμία ανθρώπινη τεχνολογία δεν μπορεί καν να πλησιάσει από άποψη αποδοτικότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ