TECH

Η βρετανική κυβέρνηση ζητά πρόσβαση στα μηνύματα του WhatsApp

Η βρετανική κυβέρνηση ζητά πρόσβαση στα μηνύματα του WhatsApp
Getty Images/ Ideal Images/ Justin Sullivan / Staff

Μετά την τρομοκρατική επίθεση έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο -την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος- και κατά την οποία πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους, η κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, τα οποία περιλαμβάνουν και τον έλεγχο των τηλεπικοινωνιών.

Όπως έχει αποκαλυφθεί στο παρελθόν, πολλά μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω εφαρμογών όπως το Telegram και το WhatsApp. Για αυτό το λόγο οι βρετανικές αρχές θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς του WhatsApp –το οποίο κατέχει το Facebook- καθώς και σε άλλες «εφαρμογές όπου οι τρομοκράτες επικοινωνούν μεταξύ τους», όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Άμπερ Ρουντ.

«Κάποτε (οι μυστικές υπηρεσίες) άνοιγαν φακέλους ή απλά παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες για να ανακαλύψουν τις παρανομίες πολιτών», είπε η Ρουντ την Κυριακή σε συνέντευξή του στο BBC, σημειώνοντας πως στην σημερινή εποχή «πρέπει να βεβαιωθούμε πως οι μυστικές μας υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα να αποκρυπτογραφούν τα μηνύματα του WhatsApp».

640x640 6

Jeff Overs/BBC/Handout via REUTERS

Στο αίτημα αυτό της βρετανικής κυβέρνησης, το Facebook δεν έχει δώσει ακόμα κάποια απάντηση, ωστόσο όπως αναφέρει το CNNi, αξιωματούχοι της χώρας κάλεσαν μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες σε συνάντηση την Πέμπτη για να μιλήσουν σχετικά με την αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων καθώς και εξτρεμιστικών τάσεων σε Facebook και Google.

Σημειώνεται πως η Google ήδη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις διαφημίσεις καθώς εμφανίζονται μαζί με εξτρεμιστικά περιεχόμενα σε διάφορες σελίδες καθώς και στο YouTube, με αποτέλεσμα να έχει χάσει την εμπιστοσύνη μεγάλων εταιρειών που έχουν διακόψει τη συνεργασία μαζί με τον κολοσσό, συμπεριλαμβανομένης και της βρετανικής κυβέρνησης που έχει αναστείλει τις δαπάνες διαφήμισης τους με την Google τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Όσον αφορά το WhatsApp, έχει προσθέσει στις υπηρεσίες του την πλήρης κρυπτογράφηση στις επικοινωνίες των χρηστών από τον Απρίλιο του 2016 και όπως υποστηρίζει η εταιρεία είναι σχεδόν αδύνατο για «τρίτο άτομο» να μπορέσει να παραβιάσει τους λογαριασμούς.

Η υπουργός Εσωτερικών έθεσε το θέμα της κυβερνοασφάλειας και σε συζήτηση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Ωστόσο πάνω στο σκεπτικό της δεν βρέθηκε σύμφωνος ο Μαλτέζος πολιτικός Καρμέλο Αμπέλα, ο οποίος δήλωσε μετά την συνάντηση πως δεν θα στηρίξει άμεσα την έκκληση της Ρουντ, οι εταιρείες να παρέχουν στις εφαρμογές τους «μια πόρτα» για την παραβίαση της ασφάλειας στις εφαρμογές τους, αλλά συμφώνησε πως το θέμα χρειάζεται και περαιτέρω συζήτηση. Όπως είπε:

Νομίζω πως υπάρχει μια λεπτή γραμμή εδώ. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ιδιωτικότητα των πολιτών μας αλλά παράλληλα και την ασφάλειά τους.

Πάντως το εγχείρημα αυτό δεν είχε μεγάλη επιτυχία όταν το FBI είχε ζητήσει κάτι ανάλογο από την Apple με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο. Τελικά, το ομοσπονδιακό γραφείο υπηρεσιών κατάφερε να χακάρει το iPhone ενός από τους τρομοκράτες που εμπλέκονταν στους πυροβολισμούς του Σαν Μπερναρντίνο, με τη βοήθεια ενός «τρίτου προσώπου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ