TECH

Οι ψηφιακές συσκευές αποκτούν «νοημοσύνη» για να μας βοηθήσουν στην καθημερινότητα μας

Οι ψηφιακές συσκευές αποκτούν «νοημοσύνη» για να μας βοηθήσουν στην καθημερινότητα μας
REUTERS/Gabrielle Lurie

Μία νέα εποχή όπου οι ψηφιακές συσκευές μας δεν θα είναι απλώς πιο ...έξυπνες, αλλά θα έχουν και αρκετή εξυπνάδα ώστε να μπορούμε να αλληλεπιδρούμε μαζί τους με περισσότερο φυσικούς τρόπους δείχνουν να οραματίζονται οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, με τη Google να αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Και δεν την οραματίζονται απλώς αλλά σπεύδουν να την κάνουν πραγματικότητα και ήδη οι πρώτες σχετικές εφαρμογές έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Η προσπάθεια αυτή έχει φέρει στο προσκήνιο ορισμένες νέες τάσεις, όπως είναι το αποκαλούμενο machine learning (εκμάθηση μηχανών σε μία πιο ελεύθερη μετάφραση), το οποίο αρκετοί συγχέουν με την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence). Όμως, όπως σημείωσε η Άννα Ουκάνοβα, τεχνική διευθύντρια στο ερευνητικό κέντρο της Google στη Ζυρίχη που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα, το machine learning είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Και η τεχνητή νοημοσύνη είναι η επιστήμη που προσπαθεί να κάνει πιο έξυπνες τις μηχανές. Επιπλέον, όπως τόνισε η Ουκάνοβα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη ρομποτική. Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο τα ρομπότ που μπορεί να είναι έξυπνα, αλλά κάθε είδους μηχανή. Όσον αφορά τον στόχο, αυτός δεν είναι άλλος από το να γίνει η καθημερινότητα πιο εύκολη.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια της Google, μία βασική αλλαγή που συνίσταται είναι ότι πλέον επιδιώκεται να προγραμματιστούν οι μηχανές χρησιμοποιώντας παραδείγματα και μέσω μίας διαδικασίας συνεχούς εκπαίδευσης, στην οποία βασικό ρόλο παίζει η ανάπτυξη και χρήση των αποκαλούμενων νευρωνικών δικτύων, τα οποία προσομοιάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η παραδοσιακή μέθοδος προγραμματισμού είναι αυτή που γίνεται με τη θέσπιση αυστηρών και απαράβατων κανόνων, η οποία, όμως, περιορίζει τις επιλογές προσαρμογής και εκμάθησης.

Νέου τύπου εφαρμογές

Πρακτικά, το machine learning έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από εταιρείες πληροφορικής και ενδεχομένως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι ο υπολογιστής Deep Blue που κέρδισε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Όμως, μόλις τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να βλέπουμε εφαρμογές και υπηρεσίες, οι οποίες αφενός είναι περισσότερο έξυπνες. Τέτοιου είδους εφαρμογές είναι το Google Translate για τη μετάφραση σε διαφορετικές γλώσσες, το Google Photos που προσφέρει τη δυνατότητα να αναζητήσει κανείς ποιο μέρος αφορά μία φωτογραφία ή τις «έξυπνες απαντήσεις» στο Gmail όπου η εφαρμογή προετοιμάζει κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις, βασιζόμενη στο τι έχει κάνει μέχρι τώρα ο χρήστης. Πρακτικά, οι εφαρμογές αυτές προσπαθούν να προβλέψουν τι θα κάνει ο χρήστης και προσφέρουν τις αντίστοιχες επιλογές.

Παράλληλα, η Google επιδιώκει να προσφέρει τη δυνατότητα για περισσότερο φυσικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με τη φωνή να παίζει -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- τον σημαντικότερο ρόλο. Η Google έχει εντάξει σε πολλές εφαρμογές τη δυνατότητα ο χρήστης να μιλά αντί να γράφει και η εφαρμογή να τον καταλαβαίνει με αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχία ακόμη και στα ελληνικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 20% των αναζητήσεων που γίνονται στο google.com μέσω φορητών συσκευών οι χρήστες χρησιμοποιούν τη φωνή τους, δείγμα ότι οι καταναλωτές προτιμούν αυτό τον τρόπο επικοινωνίας.

Ο συνδυασμός machine learning και αναγνώρισης φωνής έχει πάντως πολλές προοπτικές και οι άνθρωποι της Google προωθούν ιδιαίτερα μία από τις σχετικά νέες εφαρμογές τους, το Google Assistant. Σύμφωνα με τον Μπεσχάντ Μπεσάντι, επικεφαλή της ομάδας ερευνητών του Google Research που ασχολούνται με την ανάπτυξη του Google Assistant, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ο απόλυτος ψηφιακός βοηθός. Το Google Assistant, το οποίο σταδιακά ενσωματώνεται σε όλο και περισσότερο φορητές συσκευές με Android, είναι μία εφαρμογή όπου ο χρήστης κάνει μία ερώτηση -είτε πληκτρολογώντας είτε μιλώντας- χωρίς να νοιάζεται για κάποια σωστή διατύπωση και ο «ψηφιακός βοηθός» προσπαθεί να δώσει τη σωστή απάντηση.

Τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη 100% επιτυχημένα, αλλά το ενδιαφέρον είναι πως το σύστημα γίνεται όλο και πιο έξυπνο, καθώς μαθαίνει, ενώ προσπαθεί να καταλάβει και να προσαρμοστεί στα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη του τις υπόλοιπες αναζητήσεις ή ερωτήσεις του χρήστη προκειμένου να δώσει τη σωστή απάντηση. «Αυτού του είδους τα περιβάλλοντα αποτελούν το μέλλον της Google» σημείωσε ο κ. Μπεσάντι, ο οποίος δήλωσε και ενθουσιασμένος από την πρόοδο που έχει γίνεται τα τελευταία 2-3 χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εφαρμογές που θα έχουν ως αποτέλεσμα οι χρήστες να δαπανούν λιγότερο χρόνο και να είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ