TECH

Άδεια για test drive αυτόνομων αυτοκινήτων στην Καλιφόρνια εξασφάλισε η Apple

Άδεια για test drive αυτόνομων αυτοκινήτων στην Καλιφόρνια εξασφάλισε η Apple
REUTERS/Yuya Shino/File Photo

Την άδεια να κάνει δοκιμές με αυτόνομο αυτοκίνητο στην Πολιτεία της Καλιφόρνια εξασφάλισε η Apple, που προστέθηκε στη μακρά λίστα εταιρειών που τεστάρουν αυτού του είδους τα οχήματα, με την ελπίδα να αρχίσει η διάθεσή τους στο κοινό, σύντομα.

Η εξασφάλιση της συγκεκριμένης άδειας έδωσε νέα τροφή στις φήμες που θέλουν τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να έχει σχέδια να μπει στην αγορά αυτοκινήτου, με το δικό του όχημα χωρίς οδηγό.

Αν και επισήμως η Apple δεν έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να κατασκευάσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει εντάξει στο δυναμικό της ειδικούς στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενισχύει το σενάριο που την θέλει να έχει και τα αντίστοιχα πλάνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες εργαζόμενοι της Apple δουλεύουν με άκρα μυστικότητα πάνω σε ένα ηλεκτρικό όχημα εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, όμως στελέχη της εταιρείας δεν έχουν επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το Reuters η συγκεκριμένη άδεια επιτρέπει την διενέργεια test drives σε τρία οχήματα με έξι οδηγούς και η εξασφάλισή της δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει αυτοκίνητο, εξηγεί ο Chris Theodore, πρώην αντιπρόεδρος της Ford Motor Co (F.N) and Chrysler.

Ο ίδιος σημειώνει πως η Apple είναι πιθανό να «κυνήγησε» την συγκεκριμένη άδεια προκειμένου να τεστάρει λογισμικό που σχετίζεται με την αυτόνομη οδήγηση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο πάντως η Apple σε επιστολή της προς την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ για την ασφάλεια στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, ζητούσε να υπάρξει «δίκαιος ανταγωνισμός» ανάμεσα στους νεοεισερχόμενους στη βιομηχανία αυτοκινήτου και στις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Εκπρόσωπος της εταιρείας, σύμφωνα με τους «Financial Times» και το πρακτορείο Reuters, είχε σημειώσει ότι η εργασία της Apple πάνω στα αυτόνομα συστήματα οδήγησης θα μπορούσε να μεταμορφώσει «το μέλλον των μεταφορών».

Η επιστολή της Apple, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «σημαντικά κοινωνικά οφέλη των αυτοματοποιημένων οχημάτων», καθώς είναι μια τεχνολογία που μπορεί να σώσει ζωές, αποτρέποντας εκατομμύρια τροχαία και χιλιάδες θύματα στους δρόμους κάθε χρόνο.

Πάντως, ούτε και στη συγκεκριμένη επιστολή δεν γινόταν απολύτως σαφές αν η ίδια η Apple θα σχεδιάσει και θα προχωρήσει στην παραγωγή του δικού της αυτόνομου οχήματος ή αν θα παράσχει την τεχνολογία της σε κάποιον κατασκευαστή αυτοκινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ