TECH

Ρομπότ σε ρόλο CEO προβλέπει ο δημιουργός του Alibaba

Ρομπότ σε ρόλο CEO προβλέπει ο δημιουργός του Alibaba

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Alibaba, Jack Ma, ο άνθρωπος που το περιοδικό Fortune χαρακτήρισε ως ένα από τους κορυφαίους ηγέτες του κόσμου, προβλέπει ότι η τεχνολογία θα κάνει ακόμη και τους CEOs μη απαραίτητους στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον. 

"Σε 30 χρόνια, ένα ρομπότ θα είναι πιθανώς στο εξώφυλλο του περιοδικού Time ως ο καλύτερος διευθύνων σύμβουλος", δήλωσε ο Μα σε ομιλία του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε συνέδριο επιχειρηματικότητας στην κεντρική Κίνα. Παράλληλα, προειδοποίησε για "σκοτεινούς χρόνους" που έρχονται για τους ανθρώπους που είναι απροετοίμαστοι για την αναταραχή που πρόκειται να φέρει η τεχνολογία.

«Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, ο κόσμος θα βιώσει πολύ περισσότερο πόνο από ευτυχία», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος, προσθέτοντας ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα πρέπει να αυξήσουν τη δημιουργικότητα των παιδιών, ώστε να είναι πιο δημιουργικά και περίεργα ή θα είναι ελλιπώς προετοιμασμένα για το μέλλον. Τα ρομπότ είναι ταχύτερα και πιο λογικά από τους ανθρώπους, είπε ο Ma, και δεν κατακλύζονται από συναισθήματα - όπως να θυμώνουν με τους ανταγωνιστές.

Ωστόσο εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα ρομπότ θα κάνουν τη ζωή καλύτερη για τον άνθρωπο μακροπρόθεσμα."Οι μηχανές θα κάνουν ό, τι δεν είναι σε θέση να κάνουν τα ανθρώπινα όντα", δήλωσε ο Μα. "Οι μηχανές θα συνεργαστούν με τους ανθρώπους, αντί να γίνουν ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας". Αυτή είναι μια πιο αισιόδοξη προοπτική από αυτή ενός άλλου παγκόσμιου ηγέτη της τεχνολογίας, του Elon Musk. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX δήλωσε το 2014 ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι η μεγαλύτερη υπαρκτή απειλή για τον άνθρωπο και ελπίζει να την αξιοποιήσει με τρόπο που θα ωφελήσει την κοινωνία.

Οι παρατηρήσεις του Ma έρχονται καθώς η Alibaba συνεχίζει να επεκτείνεται πέρα από την κύρια δραστηριότητά της στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η εταιρεία είναι ο κορυφαίος πάροχος του cloud computing που πιέζει τη δύναμη των μεγάλων δεδομένων και έχει επεκταθεί σε ψηφιακά μέσα. Ο Μάι προβλέπει ότι η τεχνολογία θα δημιουργήσει τελικά ένα πρόβλημα που πολλοί εργαζόμενοι γραφείου θα ήθελαν να έχουν: μια συντομότερη εβδομάδα εργασίας. "Σε 10 ή 20 χρόνια, οι άνθρωποι θα εργάζονται λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα, ίσως τρεις ημέρες την εβδομάδα", προέβλεψε. Με λιγότερο χρόνο εργασίας, είπε, θα αναρωτηθούμε πώς να ζήσουμε.

Jack Ma: In 30 years, the best CEO could be a robot
Sherisse Pham, by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ