TECH

Ο 22χρονος που «φρέναρε» την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση προειδοποιεί πως θα υπάρξει και συνέχεια

Ο 22χρονος που «φρέναρε» την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση προειδοποιεί πως θα υπάρξει και συνέχεια
REUTERS/Kacper Pempel/Illustration

Ο 22χρονος κατά «τύχη ήρωας» από τη Βρετανία που κατάφερε – εν αγνοία του – να σταματήσει την τεράστια κυβερνοεπίθεση που «χτύπησε» σχεδόν 100 χώρες, προειδοποιεί ότι το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται.

Ο Βρετανός χρήστης του twitter, MalwareTechBlog, παραδέχθηκε μέσω του προφίλ του πως, καταλάθος, κατάφερε να σταματήσει το κακόβουλο λογισμικό. Ξοδεύοντας 10.69 δολάρια δημιούργησε ένα domain name – καινούργιο όνομα ιστοτόπου – όπου και περιόρισε το λογισμικό που επηρέασε 75.000 – 100.000 συστήματα στη χώρα του.

Ο νεαρός Βρετανός, με την βοήθεια του Ντάριεν Χας της εταιρείας ασφάλειας Proofpoint κατάφερε να εντοπίσει τον «διακόπτη έκτακτης ανάγκης» που είχαν δημιουργήσει οι χάκερ - σε περίπτωση που ήθελαν να σταματήσουν την επίθεση - και μείωσε δραστικά την εξάπλωση του κακόβουλου ιού.

Για την τεράστια έκταση που πήρε το θέμα με τον νεαρό «ήρωα», ο ίδιος απαντά, όπως αναφέρει η Guardian, ότι θα προτιμούσε να παραμείνει ανώνυμος «δεν έχει νόημα να δώσω τα προσωπικά μου στοιχεία, γιατί προφανώς δουλεύουμε εναντίον κακών και δεν πρέπει να είναι καθόλου ευχαριστημένοι για αυτό που έγινε».

Επιπλέον, είπε ότι σχεδιάζει να κρατήσει την διεύθυνση URL καθώς αυτός και οι συνάδελφοί του προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλα τα IP, ώστε να μπορούν να ενημερώνουν τα μολυσμένα θύματα, που δεν γνωρίζουν ότι έχουν επηρεαστεί.

Προειδοποίησε τους πολίτες να μπλοκάρουν τα συστήματά τους, σημειώνοντας: «Αυτό δεν έχει τελειώσει. Οι χάκερς θα καταλάβουν πώς σταματήσαμε την εξάπλωση του ιού, θα αλλάξουν τον κώδικα και θα ξαναρχίσουν. Ενεργοποιήστε τις ενημερώσεις των Windows».

Μέχρι ο 22χρονος να δημιουργήσει το domain name ήταν αργά για την Ευρώπη και την Ασία, καθώς πολλές επιχειρήσεις είχαν ήδη «μολυνθεί». Αλλά έδωσαν την ευκαιρία στους Αμερικανούς να προσαρμόσουν τους υπολογιστές τους, ώστε να μην επηρεαστούν από το «χτύπημα» των χάκερ.

«Ομολογώ πως δεν ήξερα αν το domain θα σταματούσε το κακόβουλο λογισμικό μέχρι που το έφτιαξα, άρα ήταν τυχαίο», εξομολογήθηκε μέσω twitter o MalwareTechBlog, κι αστειευόμενος μάλιστα, τόνισε ότι μπορεί να βάλει αυτή του την ικανότητα – το να σταματά τυχαία κυβερνοεπιθέσεις – στο βιογραφικό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ